Kotimaa

Yle: Espoon poliisivankilassa sidottu ihmisiä sänkyyn tuntikausiksi

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Espoon poliisivankilassa on sidottu ihmisiä tuntikausiksi sänkyyn kasvot alaspäin, Svenska Yle kertoo. Sänkyä käytetään muun muassa rauhoittamaan aggressiivisia ihmisiä.

Ylen mukaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on jo keskeyttänyt niin kutsutun rauhoittamisvuoteen käytön. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun apulaisoikeusasiamies antoi asiasta moitteet viime viikolla.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja katsoo, että rauhoittamisvuoteen käyttö vaatisi lääkärin arviointia. Hänen mukaansa se ei ole mahdollista poliisivankilassa.

Pajuojan mielestä vuoteen käyttö vaatisi myös nykyistä täsmällisemmän lainsäädännön, jossa esimerkiksi määriteltäisiin kuka päättää sitomislujuuden, kuinka sidotun vointia seurataan ja kuinka pitkään henkilö voi olla sidottuna.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei poliisivankilassa ole perusteltua käyttää rauhoittamisvuodetta, vaikka lainsäädäntöä selkeytettäisiinkin, Pajuoja sanoo Ylelle.

Myös Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on vaatinut, että poliisi lopettaa rauhoittamisvuoteen käytön. Espoon poliisivankila on ainoa vankila Suomessa, jossa rauhoittamisvuode on ollut käytössä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat