Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Yli 500 lakkoon Granossa – ”Työntekijät hakevat reilua peliä”

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Teollisuusliitto käynnistää ensi viikon keskiviikkona viiden päivän lakon muun muassa erilaisia painotöitä tekevässä Grano Oy:ssä. Lakko koskee yli 500 Granon työntekijää eri puolilla Suomea.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Lisäksi Teollisuusliitto julistaa yritykseen ylityökiellon, joka alkaa ensi maanantaina ja päättyy sunnuntaina 21. kesäkuuta.

Syynä työtaistelutoimiin on se, että Grano on liiton mukaan yksioikoisesti kieltäytynyt noudattamasta media- ja painoalan yleissitovaa työehtosopimusta. Yritys ei ole myöskään tunnustanut sopimuksen mukaista luottamusmiesjärjestelmää.

– Granon työntekijät hakevat työpaikalle reilua peliä ja molemminpuolista kunnioitusta. Yrityksen pitää kunnioittaa työntekijöiden perusoikeuksia, kuten järjestäytymis- ja neuvotteluoikeutta. Granon on myös noudatettava Suomen lainsäädäntöä ja yleissitovaa työehtosopimusta, Teollisuusliiton erityisalojen sektorijohtaja Marko Rosqvist perustelee tiedotteessa.

Granossa on aiemmin sovellettu tulostusalan työehtosopimusta, jossa toisena osapuolena oli Palvelualojen ammattiliitto. PAM kuitenkin luopui tänä vuonna alan sopimuksestaan, koska katsoi, ettei samalla toimialalla ole järkevää olla kahta toisistaan poikkeavaa työehtosopimusta. Näin noin 1 200 alan sopimuksen piirissä olevaa työntekijää siirtyi kattavamman, Teollisuusliiton solmiman media- ja painoalan sopimuksen piiriin.

Kyseinen sopimus on nyt ainoa graafisen alan yleissitova työehtosopimus, jota työnantajien on siis noudatettava.

Grano on Teollisuusliiton mukaan koronakriisin aikana ryhtynyt valmistamaan myös terveydenhuollon suojavarusteita julkiselle sektorille. Tämä tuotanto ei ole lakon piirissä.

– Työntekijäpuolella kuitenkin pelätään, että yrityksen sopimuksista piittaamaton toiminta vaarantaa tämän uuden liiketoimintamuodon tulevaisuuden, sillä julkisiin hankintoihin liittyy yhtenä kriteerinä yleissitovan työehtosopimuksen noudattaminen yrityksessä, tiedotteessa todetaan.

Granon pääomistaja on pörssinoteerattu sijoitusyhtiö Panostaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE