Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

”Ylipäätään rusketus ei ole terveyden merkki” – Säteilyturvakeskukselta varoitus

Kari Hulkko
Solariumrusketus ei ole auringosta saatavaa rusketusta turvallisempaa.

Suomalaisten etelänmatkailu jää koronapandemian aikana varsin vähäiseksi ja oma kalpea iho saattaa harmittaa. Solariumista hankittu rusketus on kuitenkin terveyden kannalta huono korvike, Säteilyturvakeskus (STUK) toteaa tiedotteessaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Solariumin käyttöön liittyy riski sairastua ihosyöpään, eikä solariumien UV-säteilylle altistumiselle ole turvallista alarajaa, muistuttaa tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

– Ylipäätään rusketus ei ole terveyden merkki, vaan on merkki ihovaurioista. Solariumissa käyminen lisää merkittävästi ihosyöpäriskiä, ja erityisesti nuorena aloitettu solariumissa käyminen lisää riskiä sairastua melanoomaan. Vuosittain lähes 70 alle 35-vuotiasta naista sairastuu melanoomaan, Höytö sanoo tiedotteessa.

STUK oikoo solariumeihin liittyviä vääriä käsityksiä lokakuussa kampanjoimalla Instagramissa ja muistuttaa, että solariumissa käynti lisää ihosyöpäriskiä. Erityisesti aktiivisimmille solariumin käyttäjille eli 18–35-vuotiaille naisille suunnattu Instagram-kampanja muistuttaa, että solariumrusketus ei ole auringosta saatavaa rusketusta turvallisempaa, eikä se suojaa juurikaan ihoa palamiselta. Iho-ongelmia ei myöskään pidä hoitaa omatoimisesti solariumilla, vaan niiden hoitamiseksi tulisi kääntyä lääkärin puoleen.

– Solariumia ei myöskään kannata käyttää kaamosmasennuksen hoitamiseen, eikä solariumissa käyminen ole tehokas keino D-vitamiinin saamiseen.

Solariumrusketus ei STUKin vuonna 2018 teettämän kyselytutkimuksen mukaan ole kaiken kaikkiaan erityisen suosittua. Noin puolitoista prosenttia yli viisitoistavuotiaista suomalaisista käy kyselyn mukaan solariumissa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE