Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yllätyskäänne työmarkkinoilla – Liittojohtaja paljastaa, mistä on kyse: ”Se oli pakko irtisanoa nyt”

Hoitoalan työntekijäliitot Tehy ja Super yllättivät tänään ja kertoivat irtisanoneensa kunta-alan pääsopimuksen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Moni muistaa vielä vuoden 2007 palkkoja runsaasti parantaneen hoitoalan työtaistelun, jonka yhteydessä puhuttiin myös ”Sari Sairaanhoitajasta”. Nyt ovat samat merkit ilmassa, sillä viimeksi Tehy ja Super irtisanoivat kunta-alan pääsopimuksen tuolloin eli vuonna 2007.

Liitot haluavat neuvotella uuden pääsopimuksen. Se mahdollistaisi hoitoalalle oman sosiaali- ja terveysalan työ- ja virkaehtosopimuksen.

Tehy ja Super tiedottivat, että hoitoalan omasta sote-sopimuksesta ei ole päästy nykyisessä neuvottelujärjestelmässä sopuun neuvottelukumppaneiden kanssa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo, että he olivat Superin kanssa yrittäneet päästä neuvotteluratkaisuun niin Kuntatyönantajan kuin JAU:n ja JUKO:n kanssa.

Julkisen alan unioni JAU ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ovat kuntapöydässä pääsopijajärjestöinä yhdessä Kunta-alan koulutetun hoitohenkilöstö KoHon kanssa, johon Tehy ja Super kuuluvat.

– Olisimme neuvotelleet, yritimme yhdessä. KT Kuntatyönantajat kieltäytyi, JAU kieltäytyi ja JUKO kieltäytyi. Tämä olisi ollut täysin mahdollista ratkaista ja neuvotella ilman pääsopimuksen irtisanomista, jos kumppanit olisivat halunneet siihen lähteä, Millariikka Rytkönen kommentoi Demokraatille.

Lisää aiheesta

Rytkösen mukaan pääsopimuksesta irtisanoutuminen kertoo siitä, että nyt todella halutaan sote-alalle oma työehtosopimus.

– Meidän alan erityispiirteet pitää huomioida niin kuin lääkärien ja opettajienkin. Lääkäreitä on 17 000, opettajiakin viisinumeroinen luku. Meidän jäsenistöömme kuuluu kuusinumeroinen määrä ihmisiä.

– Maailma on muuttunut. Tarve on vielä suurempi sote-uudistuksen myötä. Nykyisellä sopimusjärjestelmällä ei ole mahdollista ratkaista meidän alan ongelmia ja erityiskysymyksiä, hän jatkaa.

Kunta-alalla esimerkiksi lääkäreillä ja opettajilla on jo nyt oma työ- ja virkaehtosopimus.

Pääsopimus päättyy 31.3.2020 samaan aikaan kuin kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Käytännössä pääsopimuksen päättyminen tarkoittaa sitä, että vallitsee sopimukseton tila ja Tehy ja Super voivat ottaa kaikki työtaistelukeinot käyttöönsä.

– Jos emme olisi tätä irtisanomista nyt tehneet, meillä ei olisi minkäänlaista vääntömomenttia. Meillä pitää olla työtaistelukeinot käytettävissä myös. Se oli pakko irtisanoa nyt, koska on 6 kuukauden irtisanomisaika.

Työtaistelutoimi myös aiotaan tarvittaessa käyttää.

– Eikö tämä jo kerro sen, että me irtisanoimme pääsopimuksen, Rytkönen kuittaa.

Aiemmin SuPer ja Tehy ovat esittäneet 10 vuoden palkkatasa-arvo-ohjelmaa.

Hoitohenkilöstön tehtäväkohtaisia palkkoja olisi liittojen mukaan korotettava 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisten alojen palkkoja joka vuosi kymmenen vuoden ajan. Liitot ovat vaatineet myös valtion budjetista asiaa varten rahaa.

Rytkönen toteaa pitävänsä nyt kivijalkana oman sote-alan sopimuksen saamista. Hänen mukaansa juuri tähän sopimukseen rakentuvat myös vaikkapa palkkausasiat kuin työolosuhteitten parantaminenkin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE