Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Ymmärrän, että hallituksen on porukalla viisasta valmistautua” – SAK:n Eloranta kommentoi ikääntyvien työllisyyspaketin tilannetta

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Työmarkkinajärjestöjen armonaika saada yhteinen esitys siitä, miten yli 55-vuotiaiden työllisyyttä saadaan parannetuksi, lähenee loppuaan. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa, että neuvottelupöydässä ei ole nostettu vielä käsiä pystyyn.

Marja Luumi

Demokraatti

Hallitus antoi työntekijöiden ja työnantajien neuvottelijoille aikaa ratkaisuun marraskuun loppuun. Jos työmarkkinapöydässä ei synny tulosta, hallitus on todennut itse tekevänsä vastaavat toimet vähintään 10 000 yli 55-vuotiaan lisätyöllisen saamiseksi.

Iltalehti kertoi eilen hallituslähteisiin viitaten puolueiden jo valmistautuvan siihen, että paketti putoaa hallituksen syliin. Ministereiden joululomia on jo kuulemma pistettu jäihin.

Jarkko Eloranta myöntää, että tilanne on vaikea.

– Ymmärrän totta kai hallituksen näkökulman, että jos nopeasti pitää saada asia valmiiksi ja emme lopputulosta saa, niin heidän porukalla on viisasta valmistautua siihen. Mutta se ei indikoi, ennakoi, kuitenkaan neuvottelujen lopputuloksesta vielä juuta eikä jaata.

Elorannan mukaan työ jatkuu ja neuvotteluja käydään osapuolten kesken tiiviisti.

Yksi isoista ja vaikeista kysymyksistä on eläkeputken kohtalo. Sillä tarkoitetaan työttömyysturvan lisäpäiviä, joiden avulla eläkeikää lähestyvät työttömäksi joutuneet voivat päästä pidennetylle ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle.

“Paineita tulee työpaikoille, mutta toivottavasti myönteisellä tavalla.”

Eloranta huomauttaa, että monet yrittäjät puolustavat eläkeputkea, koska se on ollut työelämän “varaventtiili”. Työnantajat ovat sen varjolla irtisanoneet helpommin ikääntyneitä työntekijöitä kuin nuorempia.

– Jos ja kun se mahdollisesti joko lyhenee tai poistuu, paineita tulee kyllä työpaikoille, mutta toivottavasti myönteisellä tavalla.

Eloranta tarkoittaa sitä, että työnantaja havahtuu siihen, että porukasta ja sen osaamisesta pidetään entistä parempaa huolta, jotta ikääntyneelläkin olisi mahdollisuus jatkaa työuraansa.

– Mutta se on myös selvää, että aina joku joutuu työttömäksi. Silloin hänen toimeentulostaan on pidettävä huolta ja tietysti myös miettiä, miten ikääntyvien työttömien joukko pystyttäisiin myös työllistämään.

SAK:n puheenjohtaja huomauttaa, että ikäsyrjintä Suomessa on totisinta totta eikä työmarkkinapöydissä pystytä vaikuttamaan asenteisiin, mutta uusia keinoja voisi miettiä ongelmaan.

Ikääntyvien työllisyyspöydässä SAK:lle tärkein lähtökohta alusta alkaen on Elorannan mukaan ollut ikääntyneiden työttömien toimeentulon turvaaminen tavalla tai toisella.

– Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että pitkän työuran tehneet ja vaikeasti työllistyvät jätetään lopulta työmarkkinatuen varaan. Se ei ole meille hyväksyttävä lähtökohta.

SAK on painottanut muu muassa työhyvinvointia ja osaamisen kehittämistä.

– Tasapainoinen kokonaisuus pitää synnyttää, jotta tästä ratkaisu syntyy, Eloranta summaa.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE