Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ymmärtävätkö ministerit, että he tekevät kokeita ihmisten elämällä ja mielenterveydellä?” – kansanedustaja lataa kovin sanoin aktiivimallista

Eduskunta keskusteli maanantaina työttömien perjantaina ja maanantaina hallituksen työttömille puuhaamasta aktiivimallista. Jos mallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) on näreissään hallituksen toimista.

– Kun heräsin tänä aamuna, minua ahdisti. Mieleen nousivat sanat: “Kun ihminen ihminen on, hän ei potkuja ota huvikseen, eikä toista ihmistä orjuuta, eikä alistu orjuuteen.”

– Hallitus on nyt alistanut työttömät, jotka eivät halustaan huolimatta saa työtä tai pääse työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, viidennen luokan kansalaisiksi. Näitä ihmisiä voi hallituksen mukaan alistaa, nöyrryttää ja potkia, Tolppanen summaa voimatta käsittää hallituksen toimia.

– Ministeri Lindström (sin.) sanoi eduskunnan istunnossa, että eihän tämä kivaa ole, mutta minun on pakko tehdä tämä. Minä kysyn, miten niin pakko? Arvon ministeri, linjanne vaikuttaa tarkkaan harkitulta, teidän itsenne hyväksymältä toimelta.

Tolppanen kysyy, miten ministeri selittää sen, että että työtöntä työnhakijaa rangaistaa. Tolppanen nostaa esiin esimerkiksin.

– Kaverille luvattiin asentajan paikka. Ilo oli suuri. Seuraavana päivänä hänelle ilmoitettiin pahoitellen, ettei työtä ollutkaan tarjolla. Työnantaja oli saanut kokonaisen asennusryhmän Virosta hoitamaan tehtävää. Tätä työttömyydessä jatkavaa työnhakijaa uhkaa nyt Lindströmin aktiivimalli. Hänen työmarkkinatukeaan leikataan 33€, jos muuta työtä ei löydy. Onko tämä oikeudenmukaista toimintaa? Minusta ei ole.

Lisää aiheesta

– Aprikoin, montako takaiskua yksi ihminen kestää. Mietin, tätäkö hallitus haluaa kokeilla. Työministeri sanoo, että kokeillaan, miten aktiivimalli toimii, tehdään sitten muutoksia, jos niille on tarvetta. Ymmärtävätkö ministerit, että he tekevät kokeita ihmisten elämällä ja mielenterveydellä?

– Asiaa ei paranna se, että hallituspuolueista kerrotaan, että maassa on runsaasti piilotyöpaikkoja. Miksi TEM ei etsi näitä paikkoja ja tarjoa niitä työttömille työnhakijoille. Se olisi oikeanlaista työllisyyden hoitoa.

– Mistereiden olisi syytä muistaa, että työtön ei ole rikollinen, hän on työtä vailla oleva kansalainen, Tolppanen päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE