Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Ympäristöstä näyttää tulevan uudistuksen häviäjä” – Luonnonsuojeluliiton mukaan kaivoslain uudistuksessa ympäristöasiat ovat unohtumassa

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kuvassa malmin louhintaa yli 300 metrin syvyyydessä Agnico Eaglen kultakaivoksella Kittilässä 13. maaliskuuta 2015.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristöasioiden parantamista kaivoslain uudistuksen loppusuoralla. Tätä edellyttää myös Sanna Marinin hallitusohjelma, liitto huomauttaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kaivoslain osittaisuudistusta valmistelevan työryhmän työ on loppusuoralla. Luonnonsuojeluliiton mukaan Suomen ympäristökeskuksen tekemän vaikutusarvion perusteella ympäristöstä näyttää tulevan uudistuksen häviäjä.

Luonnonsuojeluliitto summaa, että vaikka hallitusohjelman mukaan kaivoslain uudistuksen lähtökohdan piti olla etenkin ympäristönsuojelun tason parantaminen, ympäristöasiat eivät ole juuri parantumassa.

“Luonnonsuojeluliitto on tyytymätön työ- ja elinkeinoministeriön valmisteluun, koska monia ympäristön ja kansalaisten kannalta merkittäviä asioita on jäämässä käsittelemättä tai kesken”, Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö ja väliaikeinen toiminnanjohtaja Tapani Veistola sanoo tiedotteessa.

”Kaivoslain jatkovalmistelun loppusuoralla malminetsintä on kiellettävä luonnonsuojelualueilla, kaivoshankkeiden hyötyjen ja haittojen vertailu pitää lisätä lakiin sekä ympäristölupa yhdistää kaivoslupaan”, hän listaa.

Luonnonsuojeluliitto pitää suurena ongelmana, että intressivertailua koskeva selvitys on myöhästynyt. Intressivertailussa kaivoksen haittoja ja hyötyjä punnitaan alueen luontoarvojen, maan ja vesien käytön sekä elinkeinojen näkökulmasta.

Selvityksen puute on liiton mukaan yksi syy kaivoslain uudistamisen venymiselle. Luonnonsuojeluliitto kertaa, että selvitystä on nyt luvattu alkuvuodeksi, jolloin se myöhästyisi joulukuussa eduskunnalle annettavasta hallituksen esityksestä.

”Luonnonsuojeluliiton mielestä intressivertailua koskeva pykälä on lisättävä hallituksen esitykseen selvityksen valmistuttua lain eduskuntakäsittelyn aikana.”

Luonnonsuojeluliiton mielestä on tärkeää, että kaivoksen toimintaa ja ympäristöasioita koskevat luvat käsiteltäisiin yhtä aikaa. Liiton mielestä ympäristö- ja kaivoslupien käsittely kannattaa myös yhdistää samaan virastoon.

”Siitä hyötyisi sekä toiminnanharjoittaja, joka saisi luvat “yhdeltä luukulta”, että ympäristö, kun lupien ja lakien väliin ei putoaisi ympäristölle tärkeitä asioita.”

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan seuraavan hallituksen on käynnistettävä kaivoslain kokonaisuudistus, mikäli jotkin kaivosten ympäristöasioista jäävät tältä hallitukselta kesken.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE