Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

Yrittäjien tilanne synkkeni maaliskuussa – ”Lopettamista pohtivia on nyt enemmän kuin kertaakaan aiemmin koronakriisin aikana”

Markus Sommers

Yritysten tilanne heikkeni selvästi maaliskuussa, kun hallitus lisäsi koronarajoituksia ja valmisteli liikkumisrajoituksia, kertoo Suomen Yrittäjien teettämä kysely. Samalla yritysten maksuvaikeudet lisääntyivät ja yhä useampi yrittäjä pohti lopettamista tai koki konkurssiuhan kasvaneen. Myös lomauttaneiden yritysten määrä kasvoi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Tilanne on heikentynyt ensi kertaa sitten viime kevään. Se näkyy yritysten maksuvaikeuksissa, lomautuksissa, irtisanomisissa, lopettamisaikeissa, konkurssien pelossa ja myös kouluarvosanassa hallitukselle, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (kuvassa) sanoo tiedotteessa.

Tuloksissa näkyy Pentikäisen mukaan myös liikkumisrajoitusten pelko.

–  Moni yrittäjä pelkää niitä kuin ruttoa, koska niiden vaikutus olisi voinut olla dramaattinen. Ne onneksi jäävät toteutumatta, Pentikäinen toteaa.

Vastaajista 55 prosenttia sanoi myynnin vähentyneen. Eniten myynti oli vähentynyt kaupan ja palvelualan yrityksillä ja pääkaupunkiseudulla.

Varsinkin pienten yritysten maksuvaikeudet ovat kasvaneet. Alle kymmenen ihmistä työllistävistä yrityksistä lähes joka viides kokee vaikeuksia maksaa laskujaan. Kaikista yrittäjistä osuus oli 15 prosenttia.

Moni pohtii, onko järkeä jatkaa.

YRITYKSENSÄ ALASAJOA suunnitteli 12 prosenttia yrittäjistä. Toteutuessaan se tarkoittaisi noin 35  000 yrityksen lopettamista. Konkurssiuhka oli edessä kuudella prosentilla vastanneista.

–  Lopettaminen on konkurssia tyypillisempi tapa päättää yritystoiminta. Moni pohtii, onko järkeä jatkaa. Mitä pienempi on yritys, sitä useammin lopettamista pohditaan. Lopettamista pohtivia on nyt enemmän kuin kertaakaan aiemmin koronakriisin aikana, Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mukaan koronakurimus uhkaa viedä erityisesti pääkaupunkiseudulta kauppoja ja palveluita.

Pentikäinen perää hallitukselta enemmän tukea yrittäjille.

–  Hallituksen pitäisi toteuttaa tukiohjelma – sekä antaa rahallista tukea avokätisemmin että tehdä lainsäädäntömuutoksia, jotka mahdollistavat nopean sopeutumisen ja vähentävät konkurssipainetta, Pentikäinen neuvoo.

Kyselyn toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi 1  120 pk-yrityksen edustajaa maaliskuun lopulla. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE