Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

19.2.2025 15:20 ・ Päivitetty: 19.2.2025 15:20

Yt-lain muutoksille sapiskaa – Lyly: ”Vahvistavat yksipuolisesti työnantajien asemaa”

Jukka-Pekka Flander / SDP

Hallituksen suunnittelemat yt-lain muutokset heikentävät merkittävästi työntekijöiden oikeuksia ja vahvistavat yksipuolisesti työnantajien asemaa, kansanedustaja Lauri Lyly sanoo.

Demokraatti

Demokraatti

Eduskunnassa käydään keskiviikkona lähetekeskustelua hallituksen esityksestä laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta.

Hallitus esittää muutoksia lain soveltamisalaan – jatkossa yt-laki ei koskisi enää kuin yli 50 hengen yrityksiä. Tähän asti yt-laki on koskenut yrityksiä, joissa on yli 20 henkeä. Lyly pitää erittäin huolestuttavana, että yli 190 000 työntekijää ja noin 6300 yritystä putoaa pois yt-lain piiristä.

Hallituksen esityksessä neuvotteluaikoja lyhennetään poleen nykyisestä. Pienemmissä muutostilanteissa seitsemään päivään ja isoimmissa kuudesta kolmeen viikkoon. Lyhyemmät neuvotteluajan koskevat kaikkia yrityksiä, joihin yt-lakia sovelletaan.

Lylyn mukaan lyhyemmät neuvotteluajat tarkoittavat, että muun muassa irtisanomisaika alkaa nopeammin, mikä säästää työnantajille palkkakuluja, mutta työntekijät menettävät rahaa.

Lyly muistuttaa, että perusteellisissa neuvotteluissa käydään ensin läpi syyt ja perusteet muutosneuvotteluille. Sen jälkeen selvitetään mahdolliset vaikutukset työntekijöiden tilanteeseen. Tämän jälkeen yritetään löytää yhdessä vaihtoehdot, miten tilanne ratkaistaan.

– Lyhyillä neuvotteluajoilla neuvottelut jäävät helposti hyvin pintapuolisiksi. Kunnollisia, aitoja neuvotteluja ei ehditä käydä, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtajanakin vaikuttava Lauri Lyly sanoo tiedotteessa.

Hallituksen esittämät muutokset vähentävät Lylyn mukaan vuoropuhelua henkilöstön kanssa, mikä heikentää työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä ja työolosuhteisiinsa.

– Työnantajat perustelevat muutoksia hallinnollisen taakan keventämisellä. Onko henkilökunnan kanssa käytävä yhteistoiminta todella hallinnollista taakkaa? Laki turvaa minimin tiedonsaannista ja kanssakäymisestä, ja hyvissä yhtiöissä tämä ei ole ongelma, painottaa Lyly.

Lyly muistuttaa, että yt-lain perusidea on, että työpaikoilla yhteistoimintaa ja vuoropuhelua tehdään systemaattisesti ja säännöllisesti henkilöstön kanssa.

– Tämä periaate vaarantuu esitettyjen muutosten myötä. Lakimuutokset ovat ristiriitaisia työelämän nykyisiin tarpeisiin nähden, joissa tarvitaan yhä enemmän yhdessä tekemistä henkilöstön kanssa

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU