Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

YTK:n tutkimus: Oma ikä koetaan merkittäväksi työllistymisen esteeksi – ”Asenteiden tuuletuksen paikka”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Työttömät ja osa-aikatyötä tekevät kokevat oman ikänsä suurimmaksi esteeksi työllistyä, selviää YTK Työttömyyskassan kyselystä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Iän nimesi työllistymisen esteeksi vajaa kolmannes työttömistä ja osa-aikatyötä tekevistä vastaajista.

Kokemus iän merkityksestä työllistymisen esteenä kasvoi yli 45-vuotiailla, ja 55-64-vuotiaista vastaajista jo ylivoimainen enemmistö nimesi ikänsä työllistymisen esteeksi.

Alle 35-vuotiaat eivät juuri koe ikänsä rajoittavan työllistymistään.

Kyselyn mukaan koulutuksella ole asiaan vaikutusta, sillä ikänsä kokevat yhtä suureksi esteeksi työllistymiselle sekä korkeakoulutetut että toisen asteen tutkinnon suorittaneet.

-  Keskustelu työurien pidentämisestä käy kuumana, ja myös eläkeiän nosto on ollut viime aikoina esillä. Jos 70-vuotiaat pitää saada työelämään, ei 50-vuotias voi mitenkään olla liian vanha töihin. Tässä onkin asenteiden tuuletuksen paikka, sanoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen tiedotteessa.

YTK Työttömyyskassan Jäsenpulssi-kyselyyn vastasi lähes 23  000 ihmistä kaikilta toimialoilta ympäri Suomen.

OSA-AIKATYÖ Suomessa kasvaa ja tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät edelleen, selviää puolestaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tuoreesta selvityksestä.

Sen mukaan osa-aikaisten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2023 kolmanneksella, kun samaan aikaan kokoaikaisten osuus on noussut vain nelisen prosenttia.

-  Tehdyt työtunnit työntekijää kohden ovat laskeneet melko tasaisesti viime vuosina. Laskun taustalla vaikuttavat muun muassa palveluvaltaistuminen ja osa-aikaisuuden kasvu. Merkille pantavaa on, että osa-aikatyö on kasvanut myös julkisvaltaisilla aloilla, kuten julkisessa hallinnossa, koulutuksessa sekä erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa, sanoo Etlan tutkija Sakari Lähdemäki tiedotteessa.

Viime vuonna osa-aikaisesti työskenteli yhteensä lähes puoli miljoonaa ihmistä. Naisten osuus kaikista osa-aikaisista on selvästi miehiä suurempi, 63 prosenttia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE