Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Zelenskyi: Ukraina vihdoin valmis aloittamaan vastahyökkäyksen

AFP / LEHTIKUVA / SERGEI SUPINSKY

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo maansa olevan viimein valmis aloittamaan täysimittaisen vastahyökkäyksen Venäjää vastaan. Presidentti kertoi asiasta yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin haastattelussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hän sanoi uskovansa hyökkäyksen onnistumiseen, mutta varoitti, että vastahyökkäys ottaa aikansa ja voitto voi vaatia kovan hinnan.

-  En tiedä, kauanko siihen menee. Rehellisesti sanottuna, se (vastahyökkäys) voi mennä monilla, täysin erilaisilla tavoilla. Mutta aiomme tehdä sen ja olemme valmiita, presidentti jatkoi.

HAASTATTELUSSA Zelenskyi kertoi lisäksi pelkäävänsä, että ensi vuoden presidentinvaalien jälkeen Yhdysvalloissa voi tulla valtaan hallinto, joka on vähemmän halukas tukemaan Ukrainaa. Hän myös toisti toiveensa siitä, että tietä Ukrainan Nato-jäsenyydelle helpotettaisiin.

Indonesian puolustusministeri on esittänyt lauantaina oman rauhansuunnitelmansa Venäjän ja Ukrainan välille Singaporessa pidettävässä puolustuskonferenssissa. Ehdotus sai välittömän tyrmäyksen EU:lta ja ajoi ministerin nokittelemaan EU-johdon kanssa.

Puolustusministeri Prabowo Subianto ehdotti maiden välille aselepoa nykyisillä rintamalinjoilla sekä demilitarisoituja alueita, joita turvaisivat tarkkailijat ja YK:n rauhanturvajoukot.

-  Kehotan Venäjää ja Ukrainaa lopettamaan vihamielisyydet välittömästi, indonesialaisministeri sanoi ja huomautti, että 15 kuukautta jatkuneella konfliktilla on ollut vakava vaikutus Aasian valtioiden talouteen ja ruokavarantoihin.

Subianto ehdotti lisäksi, että YK järjestäisi ennen pitkää kansanäänestyksen “kiistanalaisilla” alueilla.

-  Indonesia on valmis tarjoamaan joukkoja mahdollista YK:n rauhanturvaoperaatiota varten, hän sanoi.

KOKOUKSEEN osallistuva EU:n korkea edustaja Josep Borrell kommentoi ehdotusta sanomalla, että rauha Ukrainassa on saavutettava oikeudenmukaisin ehdoin.

-  Meidän on saatava Ukrainaan rauha, mutta sen on oltava rauha, ei rauha antautua, Borrell sanoi.

Subianto vastasi korottamalla ääntään.

-  Kysy indonesialaisilta, montako kertaa heidän maansa on miehitetty… Suvereniteetin loukkauksia tapahtuu muuallakin kuin Euroopassa, Subianto sanoi.

-  Olen ehdottanut ratkaisua konfliktiin. En sano, kuka on oikeassa tai kuka on väärässä.

Indonesia äänesti YK:n Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan tuomitsevan päätöslauselman puolesta. Se ei ole kuitenkaan asettanut taloudellisia sanktioita Venäjää vastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE