Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Zelenskyi venäläisille: ”Nyt teidän on aika valita”

LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti torstaina päivittäisessä puheessaan venäläisiä protestoimaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa vastaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Putin määräsi keskiviikkona Venäjällä osittaisen liikekannallepanon. Venäjä sanoi kutsuvansa 300  000 reserviläistä palvelukseen. Zelenskyin mukaan Ukraina oli tietoinen 300  000 lähetetystä kirjeestä reserviläisille jo ennen liikekannallepanosta ilmoittamista.

Zelenskyi syytti Venäjän kansalaisten hiljaisuuden mahdollistaneen Ukrainassa tapahtuneet julmuudet.

-  Nyt teidän on aika valita. Venäläismiehille kyseessä on valinta elämän ja kuoleman, terveyden tai vammautumisen välillä. Venäläisnaisille valinta on joko menettää aviomiehensä, poikansa tai lapsenlapsensa tai yhä yrittää suojella heitä kuolemalta ja sodalta, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Zelenskyin mukaan 55  000 venäläissotilasta olisi jo kuollut sodan aikana.

-  Haluatteko lisää? Jos ette, protestoikaa, taistelkaa vastaan, paetkaa tai antautukaa ukrainalaisille. Nämä ovat teidän vaihtoehtonne selviytyä, Zelenskyi sanoi.

Liikekannallepanoa vastustaneissa mielenosoituksissa Venäjällä on otettu kiinni ainakin 1  300 ihmistä, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info. Kansalaisjärjestön mukaan mielenilmauksia on ollut ainakin 38 kaupungissa.

Venäjän armeija väitti torstaina, että ainakin 10  000 ihmistä olisi ilmoittautunut vapaaehtoiseksi vuorokauden aikana liikekannallepanosta ilmoittamisen jälkeen. Lennot Venäjältä ulkomaille alkoivat nopeasti täyttyä Putinin ilmoituksen jälkeen.

UKRAINASSA neljällä Venäjän miehittämällä alueella aloitetaan tänään niin kutsutut kansanäänestykset, joiden aiheena on alueiden liittäminen Venäjään. Äänestyksiä aiotaan järjestää Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin lisäksi myös Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla.

Kansanäänestysnäytelmien on määrä kestää ensi tiistaihin saakka. Äänestyksen järjestelyt ovat erikoiset, esimerkiksi Donetskissa paikalliset viranomaiset ovat kertoneet äänestämisen tapahtuvan ensimmäisinä päivinä ”ovelta ovelle”.

Ukraina ja länsimaat ovat todenneet, ettei äänestyksillä tai niiden väitetyllä tuloksella ole mitään merkitystä. Äänestysten on arvioitu olevan Venäjän yritys nostaa kynnystä Ukrainan vastahyökkäyksen etenemiselle alueille, jotka Venäjän tulkinnan mukaan olisivat jatkossa osa sen maaperää.

Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev sanoi eilen olevansa varma, että alueiden asukkaat päättävät liittyä Venäjään. Samalla hän uhosi Venäjän olevan valmis puolustamaan alueita kaikin keinoin, myös strategisilla ydinaseilla.

Elias Peltonen, Hannu Aaltonen, Niilo Simojoki

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE