Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

0,3 prosenttia – vallassa oleminen voi olla pienestä kiinni

Eduskuntavaalissa 2019 SDP oli suurin puolue 17,7 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset sai 17,5 prosentin äänisaaliin. Ero oli vain kaksi prosentin kymmenystä. Valta oli SDP:llä ja perussuomalaiset jäi pois hallituksesta.

Martti Suomi

Puolueosaston puheenjohtaja, Mustasaari

Eduskuntavaalissa 2023 kokoomus sai 20,8 prosenttia äänistä ja perussuomalaiset 20,1 prosenttia. SDP:n kannatus oli 19,9 prosenttia. Ero SDP:n ja perussuomalaisten välillä oli vain kolme prosentin kymmenystä.

Suurimmalla edustajaluvulla ja äänisaaliilla kokoomuksesta tuli pääministeripuolue. Toiseksi ja kolmanneksi suurimman puolueen kannatusero oli erittäin pieni. Hallitukseen meno oli siis kiinni 0,3 prosenttiyksikön kannatuserosta.

Nyt vallassa oleva hallitus aikoo vähentää vähempiosaisten oikeuksia ja ottaa niiltä, joita on paljon eli köyhimmiltä kansalaisilta – pienen pienellä vaalivoitolla.

Jos tätä eduskuntavaalin kannatuseroa ei olisi ollut, SDP olisi ilmeisesti hallituksessa. Ei suurimpana mutta mukana kuitenkin. Silloin ei tällä tavoin suruttomasti vähempiosaisia kuritettaisi.

JA TÄTÄ on nyt tapahtumassa: työsuhteen päättämistapaa heikennetään, sairauspäivärahakorvausta pienennetään, poliittisiin lakkoihin osallistumista rajoitetaan, paikallista sopimista ohi luottamusmiehen ja työehtosopimusten laajennetaan ja niin edelleen. Ammattiliitot ovat nyt huomioineet nämä työntekijän oikeuksien huononnukset ja kampanjoivat niitä vastaan.

Eduskuntavaaleissa 2023 kokoomus ja perussuomalaiset kampanjoivat sen puolesta, että valtion velaksi eläminen on lopetettava. Perussuomalaisten viesti oli myös, että polttoaineen hintaa pitää alentaa. Nyt on heti vaalien jälkeen selvinnyt, että valtion velkaa tullaan ottamaan koko tulevan hallituskauden aikana enemmän kuin edellinen hallitus otti.

Nykyinen hallitus ottaa velkaa valtavan summan. On arvioitu jo, että velkaa pitää ottaa noin 40-50 miljardia lisää. Tästä johtuen kaikkien valtion velkojen korkomenot kasvavat. Jo aikaisempien valtionvelkojen korkomenoja pidettiin Sanna Marinin hallituksen syntinä. Näin siitä huolimatta, että eduskunta oli velanoton hyväksynyt. Polttoaineen hinnanalennusta ei myöskään ole näköpiirissä.

ORPON hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista. Marinin hallitus sai työllisyysasteen nousemaan ennätyksellisen korkeaksi, noin 75 prosenttiin. Nykyisen hallituksen työntekijän rankaisupolitiikalla ei mahdollisesti työllisyysastetta nosteta. Jos työllisyysastetta onnistutaan nostamaan, se kyllä auttaa valtiontalouden tasapainottamista.

Voiko puolueille tulla seuraamuksia katteettomista vaalipuheista, joilla ne ovat päässeet hallitukseen? Ei tule. Hallitus istuu mahdollisesti neljän vuoden kauden ja sitten tulevat uudet vaalit.

Toivottavasti äänestäjillä olisi neljän vuoden pituinen poliittinen muisti vaalihuoneeseen mentäessä.

Kirjoittaja on puolueosaston puheenjohtaja Mustasaaresta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE