Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

120 000 palvelualojen työntekijää uhkaa lomautus tai irtisanominen – esittää nyt keinoa, joka ”pelastaisi tuhansia”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Palvelualojen työnantajat Paltan arvion mukaan noin 120 000 palvelualojen työntekijää uhkaa lomautus tai irtisanominen koronakriisin vuoksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Palveluyritykset toivovat valtiolta tukea palkanmaksuun akuutissa kriisissä, jotta osa massiivisista lomautuksista ja irtisanomisista voitaisiin välttää. Palta vaatii, että hallitus ottaa käyttöön kriisipalkkatuen niin nopeasti kuin mahdollista.

Paltan mukaan maan hallituksella on mahdollisuus vähentää koronatilanteen aiheuttamia irtisanomisia ja lomautuksia nykyistä paremmin ottamalla käyttöön yrityksille maksettava suora tuki palkanmaksuun. Toive nousi vahvasti esiin myös Paltan viime viikolla jäsenyrityksilleen teettämässä kyselyssä koronakriisin vaikutuksista.

– Palveluyritysten viesti on selvä. Palkanmaksun tukeminen akuutin kriisin yli auttaisi muutoin elinkelpoisia yrityksiä selviämään ja välttämään ainakin osan lomautuksista ja irtisanomisista. Työllisyydestä huolehtimalla huolehdimme myös kriisistä palautumisesta sekä vältämme taantuman turhan syvenemisen, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki sanoo tiedotteessa.

Valtio on jo luvannut tukea yritysten palkanmaksua muun muassa Tanskassa ja Ruotsissa.

Lomautus tai irtisanominen uhkaa Paltan arvion mukaan jopa 120 000 työntekijää, jotka työskentelevät palvelualojen yrityksissä.

– Koronaepidemian vuoksi lomautuksia tullaan tekemään erityisesti henkilökohtaiseen kontaktiin ja liikkumiseen perustuvissa palveluissa. Esimerkiksi viihde- ja virkistysalalla sekä logistiikassa lomautusmäärät kasvavat suuriksi. Tilanne on vakava ja lomautuksia on edessä kaikilla aloilla, jos kriisi pitkittyy, pääekonomisti Martti Pykäri Paltasta toteaa.

Kaikista palvelualojen yrityksistä lähes 70 prosenttia joutuu Paltan kyselyn perusteella irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään erittäin tai melko todennäköisesti koronakriisin vuoksi, tai on tehnyt niin jo nyt.

Paltan jäsenyrityksilleen teettämään kyselyyn koronakriisin vaikutuksista vastasi 233 palveluyritysten toimitusjohtajaa aikavälillä 16.–18.3.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE