Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

41 prosenttia suomalaisyrityksistä törmäsi kaupan esteisiin – Venäjä ja Kiina hankalimmat maat

Suomalaisista yrityksistä 41 prosenttia on viime vuosina kokenut kaupan esteitä kansainvälisessä toiminnassaan, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kertoo valtioneuvostolle tekemänsä tutkimuksen pohjalta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Etlan mukaan vuosina 2019‒2022 suurin osa tutkituista kaupan esteistä ilmeni EU:n ulkopuolella, mutta yritykset ovat silti törmänneet esteisiin myös EU-alueella.

-  Ylivoimaisesti suurin osa esteistä ilmeni EU:n ulkopuolisissa maissa, erityisesti Venäjällä ja Kiinassa. Selvästi aiempaa useammin kaupan esteitä ilmeni nyt myös Yhdysvalloissa, Etla kertoo tiedotteessa.

EU:n ulkopuolisissa maissa nousivat tutkimuksessa yleisimmin esille vienti- ja tuontikiellot, mutta myös korkeat tai syrjivät tullimaksut. Näiden merkitystä korostaa se, että esimerkiksi vuonna 2021 Suomen kokonaisviennistä noin puolet suuntautui EU-alueen ulkopuolelle.

Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö arvioi, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on lisännyt kaupan esteitä.

-  Todennäköinen syy kaupankäynnin esteiden yleistymiseen löytyy hyökkäyksen seurauksena Venäjälle asetetuista pakotteista sekä Venäjän asettamista vastatoimista, hän sanoo tiedotteessa.

EU:N ALUEELLA yritykset näyttävät kohdanneen eniten kaupan esteitä Ruotsissa ja Saksassa. Yleisimmin kyse on ollut niin sanotuista teknisistä kaupan esteistä.

Tutkimuksen mukaan peräti kolmasosa esteistä liittyy esimerkiksi paikallisiin standardeihin, teknisiin määräyksiin tai maakohtaisiin testaus- ja sertifiointivaatimuksiin. Etla huomauttaa, että kyse on voinut olla myös tuoteturvallisuuden edistämisestä.

-  Tutkimuksen puitteissa on vaikea sanoa, johtuuko Ruotsin ja Saksan esiintulo tässä siitä, että niissä todella on paljon kaupan esteitä vai siitä, että suomalaisyritykset harjoittavat paljon kauppaa juuri näissä maissa. Joka tapauksessa merkittävää on, että myös EU-alueella yritykset ovat kohdanneet kaupankäynnin esteitä, Ali-Yrkkö jatkaa.

ETLAN tutkimuksesta ilmenee myös, että puolet suomalaisyrityksistä on kohdannut saatavuusongelmia vuosina 2019-2022 materiaalien, osien tai komponenttien hankinnoissa.

Ongelmia on ollut lähes kaikenlaisilla yrityksillä koosta ja toimialasta riippumatta, mutta niihin on reagoitu eri lailla. Keskisuuret yritykset kertoivat lisänneensä ostoja Suomesta, kun suuret yritykset ovat puolestaan ryhtyneet ostamaan toimipisteiden naapurimaista.

Suomalaisyritysten kohtaamia kaupan esteitä selvitettiin yrityskyselyllä, joka toteutettiin viime syys-lokakuussa. Vastauksia saatiin 720 yritykseltä, joista noin puolet toimii palvelualoilla, runsas kolmannes teollisuudessa ja noin 15 prosenttia muilla aloilla, kuten rakentamisessa tai energiantuotannossa.

Kaupan esteillä tarkoitetaan viranomaisten tekemiä säännöksiä tai käytäntöjä, jotka vaikeuttavat palveluiden ja tuotteiden markkinoille pääsyä. Näitä ovat esimerkiksi tullimaksut, tuonnin rajoitukset ja vain kotimaisille toimijoille suunnatut tuet. Kaupan esteillä voidaan kuitenkin myös edistää tuotteiden turvallisuutta niin ihmisille kuin ympäristöllekin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE