Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Satu Hassi pitää yritystukityöryhmän työtä ”fiaskona” – mallia olisi voinut hakea Lipposen hallituksesta

Lehtikuva / Jussi Nukari
Kansanedustaja Satu Hassi (vihr.).

Varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) vetämä parlamentaarinen yritystukiryhmä ei päässyt yksimielisyyteen yritystukien leikkaamisesta.

Johannes Ijäs

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi kutsuu työryhmän lopputulosta ”fiaskoksi”. Hän epäilee, ettei pääministeri Juha Sipilä (kesk.) edes halunnut yritystukiin ratkaisua ja sen vuoksi hän päätti pistää pystyyn parlamentaarisen työryhmän.

– Tavallaan ryhmän kokoonpano lähes ennaltamääräsi, ettei tulosta tule – ei niinkään parlamentaarisuus, vaan se että siellä oli nykyisten tukiaisten suurimpien saajien edustajat, Hassi selventää.

Hassin kritiikki ei siis kohdistu niinkään politiikkoihin vaan ryhmään valittuihin asiantuntijajäseniin. Ryhmän asiantuntijajäsenet tulivat Suomen Yrittäjistä, EK:sta, MTK:sta, Metsäteollisuudesta sekä yhteinen edustaja SAK:sta, STTK:sta ja Akavasta. Mukana oli myös VATT:n edustus.

Hassi muistelee Lipposen I hallituksen hallitusneuvotteluja, joissa päätettiin isoista leikkauksista myös yritystukiin.

– Kaikki ne leikkauspäätökset, mitä silloin tehtiin olivat sellaisia, että vähintään jokin taho oli niistä vihainen, mutta edunsaajatahot eivät istuneet neuvotteluissa, hän sanoo.

Hassi pitää Lipposen I ja II hallituksen hallitusneuvottelujen esimerkkiä hyvänä.

– Lipponen korosti, että poliittiset päättäjät neuvottelevat ja lobbareihin täytyy pitää hajurako. Itse olin ministerinä Lipposen kakkosessa, mutta en muista yhtään neuvotteluryhmää, jossa olisi ollut lobbarit mukana. Sen sijaan esimerkiksi Vanhasen kakkosta neuvoteltaessa 2007 joissakin hallituksen työryhmäneuvotteluissa oli mukana teollisuuslobbaritahojen edustajia.

Hassin mielestä yritystuista päättävässä ryhmässä olisi pitänyt istua tutkijoita järjestöjen edustajien sijaan. Lobbareita olisi pitänyt vain kuulla.

– Jos tavoitellaan tulevaisuutta rakentavaa ratkaisua, menettelytavan pitää olla sellainen, että neuvottelupöydässä on tutkijoita, jotka katsovat asioita kansantalouden pitkän edun ja esimerkiksi ilmastonsuojelun näkökulmasta. Tässä tehtiin väärin päin, siellä oli suurimpien edunsaajatahojen edustajat ”vakkareina” ja tutkijoita kutsuttiin sikäli mikäli kutsuttiin. Meillä on ylipäänsä päätöksenteossa lobbareiden rooli korostunut liikaa, sama on sote-uudistuksessa.

– Kun puhumme, että pitäisi olla tietoon perustuvaa päätöksentekoa, meidän pitäisi muuttaa toimintatapoja niin, että myös muu tieto tulee päätösten valmisteluun aktiivisemmin kuin vain ministeriön virkamiesten, Hassi toteaa.

Kun Juha Sipilä 2015 veti hallitusneuvotteluja, tuolloin hän sanoi pitävänsä lobbarit kaukana pääneuvottelupaikasta Smolnasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE