Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Tulos tai ulos -Sipilän olisi erittäin vaikea lähteä junioriministeriksi” – Tutkija povaa kansanrintamapunamultaa

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Perussuomalaisten hajoaminen kesän 2017 puoluekokouksessa on avain eduskuntavaalien tuloksen ymmärtämiseen, sanoo politiikan tutkija Mikko Majander.

Simo Alastalo

Puolueen jakautuminen ja sinisiksi itsensä nimenneen siiven jatko Sipilän hallituksessa avasivat hallitusta kohtaan tunnetulle tyytymättömyydelle toisen väylän, joka ei näkynyt pitkiin aikoihin kannatusmittauksissa.

– Kun sinisistä jäi jäljelle vain häviävä tynkä, perussuomalaisten kanava säilyi auki ja sai viime aikoina uskottavuutta. Punavihreät olivat olleet vaihtoehtona kesästä 2015 saakka ja jäi ratkaisevassa mobilisaatiossa jalkoihin. Yhteenlaskettu viiden prosentin kannatuslisä oli punavihreille aika pieni, Majander sanoo.

Keskusta puheenjohtana Juha Sipilä valitsi hallituskumppaniksi kokoomuksen vastoin kentän punamultamyönteistä tunnelmaa. Hallituksen linja oli markkinaliberaali ja tyyli käskyttävä.

– Kepu ei ollut linjan kanssa koskaan sinut ja keskusta-kokoomus-yhteishenki karisi puolessa vuodessa. Se oli avain ongelmaan, josta keskusta ei koskaan toipunut, mutta kokoomus toipui.

SDP on vaalivoittaja äärimmäisen niukalla yhden paikan enemmistöllä suhteessa perussuomalaisiin. Kokoomuksella on paikkoja kaksi vähemmän ja kolmen johtavan puolueen kannatus on alle 18 prosenttia. Tilanne on historiallisen tasainen. Majander pitää SDP-johtoisen hallituksen syntymistä todennäköisimpänä.

– En pidä perusporvarikoalitin jatkoa mahdollisena. Se olisi järjestelmän kannalta petos ja märkä rätti sitä myönteistä signaalia vastaan, että äänestysprosentti nousi ja punavihreä oppositio sai huomattavan määrän lisäpaikkoja. Ei olisi mahdollista, että keskusta ja kokoomus heittivät Halla-ahon ulos 2017 ja ottaisivat hänet nyt takaisin.

Perussuomalaisten tulosta on luonnehdittu yllättäväksi. Majanderin mukaan kansallismielisen oikeistopopulismin kannatus on pikemminkin vakiintunut.

– Tilanteen kanssa on eletty nyt kahdeksan vuotta, emme ole uudessa tilanteessa. Kansallispopulismi ei ole paha uni, joka menee ohi, kun herätään.

”Hallituksella, jossa kenelläkään ei ole selkeää enemmistöä, ei ole varaa kytätä ja vahtia toisiaan.”

Perussuomalaisten tulos on sama kuin vaaleissa neljä vuotta sitten. Kannatus on linjassa myös Viron Ekren ja ruotsidemokraattien kanssa.

Majander kertoo pelänneensä vaalien alla keskustan dramaattisen huonoa tulosta.

– Kunhan eivät tekisi kiviniemiä, etteivät leikkisi kenenkään kanssa, hän sanoo ja viittaa keskusta päätökseen siirtyä oppositioon keväällä 2011. Uskottavuus ei kestä sitä, jos hallitusyhteistyötä lähestytään puhtaan puoluekannatuksen näkökulmasta.

Vaali-iltana puheenjohtaja Sipilä jätti oman jatkonsa ja keskustan hallitukseen osallistumisen auki, historiallisen huonosta tuloksesta huolimatta.

– Viisi viikkoa ennen vaaleja Sipilä sanoi suoraan, että noilla lukemilla ukko menee vaihtoon. Eilen hän korosti, että ohjelma ratkaisee. Kepu ei kiirehtinyt tekemään johtopäätöksiä. Se oli ehdottomasti hyvä asia.

Majander tunnustaa kannattavansa viiden puolueen punamulta-kansanrintamahallitusta paljon julkisuutta saaneen SDP:n ja kokoomuksen sinipunan sijasta. Kokoonpanoon kuuluisivat SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

– Sillä varauksella, ettei kepu vedä tuloksesta herneitä nenään, tuossa olisi tällä hetkellä kaikkein potentiaalisin koalitio. On paradoksaalista, että käsittämättömän tappion kokenut keskusta on tällaisessa asemassa.

Kokoomuksen ja SDP:n työmarkkina- ja veropolitiikkaa on Majanderin mukaan todella vaikea sulattaa yhteen. Puolueet ovat jo pidempään kasvaneet erilleen ja kokoomuksen ääniharavat, esimerkiksi Elina Lepomäki ja Juhana Vartiainen ovat korostaneet henkistä eroa.

Majanderin mukaan SDP:n ja sen pääkilpailijan kokoomuksen hallitus myös vähentäisi poliittisen järjestelmän luotettavuutta.

– Olennaista on, että uudella hallituksella, jossa kenelläkään ei ole selkeää enemmistöä, ei ole varaa kytätä ja vahtia toisiaan. Hengen täytyisi olla eheämpi.

Keskustan mukaantulo hallitukseen edellyttäisi Majanderin mukaan luultavasti puheenjohtaja Sipilän väistymistä.

– Se ratkaisisi tämän solmun. ”Tulos tai ulos” -Sipilän olisi erittäin vaikea lähteä junioriministeriksi ja kepun takuumieheksi hallitukseen.

Kun keskusta on ajautunut poliittiseen vastatuuleen, se palaa Majanderin mukaan yleensä  aluepolitiikkaa ajavaksi maakuntien edunvalvojaksi. Keskustan kaupunkivalloitus vaikuttaisi olevan vaihteeksi takanapäin.

Olli Rehn on siirtynyt pankkiin, Berner bisneksiin, Tiilikainen ei päässyt Helsingistä läpi, Lehtomäki lähtee Kööpenhaminaan, Kaupunkeihin murtautujat eivät ole asemissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE