Nyheter

Socialdemokratisk ungdom vill förbjuda pälsnäringen – Frostdahl beklagar och bjuder in till pälsfarm

Foto: Fifur
Pälsnäringen är ett ämne för debatt inom den socialdemokratiska rörelsen.

Socialdemokratisk ungdom anser att SDP bör arbeta för ett förbud mot pälsnäringen i Finland och EU. Socialdemokraten Steven Frostdahl från Fifur beklagar uttalandet och erbjuder sig ordna ett besök på en pälsfarm för ungdomsförbundets medlemmar. 

 

Pälsnäringen har varit på tapeten de senaste dagarna. Iltalehti släppte under torsdagen en gallup som visar att endast 15 procent av finländarna både stöder pälsnäringen och anser den vara etiskt försvarbar – en märkbar förändring sedan år 2009 då motsvarande siffra var nästan 30 procent.

 

Socialdemokratisk ungdom (Demarinuoret) föreslår nu i en motion till SDP:s partikongress att Finland bör följa i till exempel Norges fotspår och förbjuda näringen innan år 2025.

 

– Finland bör följa denna linje så snabbt som möjligt och samtidig föra upp samma fråga även på EU:s bord, säger förbundets ordförande Mikkel Näkkäläjärvi i ett pressmeddelande.

 

Förbundet skriver att odling av pälsdjur, oavsett art, i små burar innebär betydande problem för djurens välfärd.

 

– Etiken i pälsnäringen är därmed minst sagt tveksam.

 

Samtidigt betonar förbundet vikten av ett socialt hållbart program för en gradvis övergång.

 

– När pälsnäringen överges är det viktigt att se till att människors utbildning, sysselsättning och framtid säkras, betonar Näkkäläjärvi.

 

 

Världens bästa djurskydd

 

Steven Frostdahl, informationschef på Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund (Fifur) i Vasa, beklagar Socialdemokratisk ungdoms ställningstagande.

 

– Det är mycket beklagligt. Att hävda att en laglig jordbruksnäring i Finland, som årligen drar in hundratals miljoner euro och sysselsätter tusentals människor, skulle vara en näring från det förflutna visar att man har en mycket felaktig bild av vad det hela handlar om.

 

Socialdemokraten Frostdahl, som bland annat kandiderat för SDP i två riksdagsval, kritiserar ungdomsförbundets uttalande för att gå stick i stäv med regeringens försök att öka sysselsättningen.

 

I Finland har vi och har i många år haft hundratusentals arbetslösa som regeringarna har misslyckats med att sysselsätta. Att Demarinuoret vill köra ner en av de viktigaste jordbruksnäringarna i västra Finland är inte alls i takt med de målsättningar som regeringen har.

 

 

Påståendet om att den finska pälsnäringen skulle utgöra djurplågeri avvisar han bestämt. Han erbjuder dessutom att ordna ett besök på en pälsfarm för de medlemmar i Demarinuoret som aldrig har besökt en.

 

– I Finland har vi det bästa djurskyddet i världen. Vi har både ett eget och ett internationellt system för granskning och en otrolig apparat kring bevakningen av djurens välfärd.

 

– Pälsjduren i Finland tas minst lika väl om hand som andra produktionsdjur, hävdar Frostdahl bestämt.

 

Både Demarinuoret och Finlands svenska unga socialdemokrater (FSUD) har avböjt att kommentera ämnet vidare. Näkkäläjärvi hänvisar till pressmeddelandet och motionen som förbundets ståndpunkt.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE