Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Naisten tyranniasta” puhuneesta kohukirjasta sanotaan nyt, ettei sillä ollut tarpeeksi esilukijoita

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Perussuomalaisten puoluetyöntekijä Matti Putkonen pitää käsissään Perussuomalaiset -puolueen perustaman ajatushautomo Suomen Perustan julkaisemaa Jukka Hankamäen kirjoittamaa teosta Totuus kiihottaa perussuomalaisten poliittisessa tilannekatsauksessa Helsingisssä 8. kesäkuuta 2020.

Suomen Perustan kohua herättänyt julkaisu ei käynyt riittävän monien esilukijoiden läpi, sanoo ajatuspajan hallituksen puheenjohtaja Arto Luukkanen (ps.). Luukkasen mukaan toimituksellisissa käytännöissä on tässä mielessä käynyt virhe.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Julkaisutoiminnassa meillä on hyvät prosessit yleensä. Kirjat luetaan monta kertaa, ja siinä on useampia lukijoita. Tässä nyt sitten kävi niin, että lukijoita ei ollut tarpeeksi. Se on sitten varmaan tämä korona-aika ja toiminnanjohtajan vaihdos. Kaikkea tällaista on tapahtunut, Luukkanen kertoo.

Maanantaina julkaistussa Totuus kiihottaa -kirjassa kirjoittaja Jukka Hankamäki esittää muun muassa, että Suomessa vallitsee ”naisten tyrannia”. Hankamäki arvioi esimerkiksi, että jotkut suomalaisten miesten hyljeksimiksi joutuneet suomalaiset naiset ovat ”halunneet kostaa suomalaiselle yhteiskunnalle pariutumalla ulkomaalaisen kanssa”.

Luukkanen ei ota kantaa siihen, kuinka monta esilukijaa kirjalla oli ja keitä he olivat.

Kirjan esipuheessa Hankamäki kiittää esimerkiksi Luukkasta, hallituksen varapuheenjohtaja Matias Turkkilaa, toiminnanjohtaja Marko Hamiloa ja entistä toiminnanjohtajaa, nykyistä perussuomalaisten puoluesihteeriä Simo Grönroosia. Hankamäen mukaan kaikki neljä arvioivat työtä sen viimeistelyvaiheessa.

”Olisin toivonut tieteellisempää otetta”.

Hankamäki oli vuoden tukityöllistettynä Suomen Perustassa, kertoo perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos. Grönroos oli mukana mediaa käsittelevän teoksen ideointivaiheessa, jolloin hän toimi ajatuspajan toiminnanjohtajana. Grönroosin mukaan Hankamäki tarjoutui kirjoittamaan teosta parisen vuotta sitten.

Grönroos arvioi, että maanantaina julkaistun kirjan viimeistelyvaihe viittaa viime vuoden kevääseen. Grönroos valittiin perussuomalaisten puoluesihteeriksi kesäkuussa 2019.

– Joskus viime vuoden keväällä Hankamäki esitteli suullisesti, mitä oli saanut aikaan. Varsinaisen käsikirjoituksen sain vasta kesäkuussa, enkä ehtinyt käydä kuin alkua vähän läpi, kun sitten tehtävät vaihtuivat.

Grönroos sanoo, ettei ole vuoteen osallistunut teoksen toimittamiseen. Hän kuvailee vuosi sitten saamaansa vaikutelmaa tyylistä turhan jyrkäksi ja poleemiseksi. Hänen mukaansa teosta ei olisi julkaistu nykyisessä muodossaan, jos hän olisi itse jatkanut toiminnanjohtajana.

– Kun projekti lähti käyntiin, olisin tieteellisempää otetta toivonut.

Naisten roolia koskevia katkelmia hän kertoo pitävänsä kyseenalaisina. Grönroos kommentoi niukkasanaisesti sitä, miten naisten asemaa koskevat kommentit ovat päätyneet mediaa käsittelevään teokseen.

– Sanopa se, Grönroos sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, onko kirja ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa. Avustuksen myöntöperusteena on yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen.

– Vaikuttaa kuitenkin selvältä jo nyt, että mainittu julkaisu ei tätä velvollisuutta täytä, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kommentoi Twitterissä keskiviikkona.

Julkaisu keskeytyy arvioinnin ajaksi.

Suomen Perusta ilmoitti Twitterissä aiemmin keskiviikkona, että se keskeyttää kirjan julkaisun uudelleenarvioinnin ajaksi.
Ajatuspaja kuitenkin tähdensi, että ulkopuolisten tekijöiden julkaisut eivät ole ajatuspajan kannanottoja. Kirjoittaja

Hankamäki kuitenkin kiittää esipuheessaan, että hän on saanut toimia ajatuspajan palveluksessa vuoden ajan.

– Se on tällainen ystävällinen huomio julkaisijalle. Kun kirjoja tehdään, niin kiitellään kaikkia, Luukkanen arvioi.

Eikö Hankamäki siis ole ollut Suomen Perustan toiminnassa mukana?

– En ihan tarkkaan tiedä, Luukkanen sanoo.

Yleisesti Luukkanen kertoo Suomen Perustan käyvän välillä terävääkin yhteiskunnallista keskustelua. Kaiken perustana on kuitenkin argumentointi eli esitettyjen väitteiden perustelu.

Luukkanen ei ota kantaa, millaisena hän kokee argumentoinnin tason Hankamäen kirjassa.

Entisenä toiminnanjohtajana Simo Grönroos arvioi, että uudelleentarkastelussa ajatuspaja käy läpi, voiko se seistä kirjan takana. Hän otaksuu, että tätä arviointia ei ole tehty etukäteen, koska käsikirjoitusta ei luetettu riittävän laajalla joukolla.

Ajatuspajan toimintaa hän kuitenkin puolustaa yleisesti.

– Ajatuspaja on tärkeä tuki perussuomalaiselle puolueelle, ja toivon, että julkaisut pysyvät asiallisella linjalla jatkossa.

Matias Turkkila on päivittänyt Twitterissä kirjaprojektista.

– On fakta, että kirjoituksessa on paikoitellen alatyylistä, kärjistävää kieltä. Monet osuudet olivat alatyylisiä ja täysin asiattomia. Käytettyjä ilmaisuja ei ole syytä puolustella, Turkkila muun muassa kirjoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE