Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Maanpuolustustahto mittaushistorian korkein – alle viidennes sotilaallisen liittoutumattomuuden kannalla

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Suomen kansainvälisen valmiusjoukon (SKVJ) kriisinhallintaharjoitukset järjestettiin Porin prikaatissa Säkylässä 10. marraskuuta 2021.

Useampi kuin neljä suomalaista viidestä haluaa, että Suomea puolustetaan aseellisesti, jos maahan hyökätään. Asia ilmenee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreesta kyselytutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

MTS:n mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on nyt korkeimmalla tasolla kyselyn historiassa. MTS on tehnyt mielipidemittauksia vuodesta 1976 lähtien.

Ennen nyt julkaistua kyselyä MTS teki vastaavan haastattelututkimuksen Suomessa viime syksynä. Tuolloin noin kaksi kolmasosaa vastaajista oli sitä mieltä, että Suomea pitäisi puolustaa aseellisesti, jos maahan hyökätään.

Tuoreessa kyselyssä Suomen Nato-jäsenyyden kannatus oli niin ikään noussut reilusti viime syksyyn verrattuna. Nyt jäsenyyttä kertoi kannattavansa hieman useampi kuin kaksi vastaajaa kolmesta. Syksyllä jäsenyyttä kertoi kannattavansa noin neljännes vastaajista.

MTS:n puheenjohtajan Harri Järvisen mukaan tulokset ovat merkittäviä.

-  Tutkimuksemme kysymykset ovat olleet samat vuodesta toiseen. Nyt nähty muutos tuloksissa viime kyselyyn verrattuna on jopa merkittävän suuri, Järvinen totesi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

-  Tulosten perusteella myös poliittisten päättäjien (tänä keväänä) tekemillä (turvallisuuspoliittisilla) päätöksillä on kansalaisten vahva tuki.

Vielä syksyllä yli puolet oli liittoutumattomuuden kannalla

Sotilaallisen liittoutumattomuuden kannatus on kyselyn mukaan romahtanut Suomessa. Nyt enää alle viidennes vastaajista kannatti sotilaallista liittoutumattomuutta, kun vielä syksyllä yli puolet oli liittoutumattomuuden kannalla.

Ylipäätään Suomen sotilaallista liittoutumista ilman, että liittoumaa mitenkään yksilöitäisiin, kertoi kannattavansa kaksi vastaajaa kolmesta. Viime syksynä sotilaallista liittoutumista tuki hieman alle kolmannes kyselyyn vastanneista.

Sotilaalliselle liittoutumiselle löytyi kyselyssä tukea puoluekannasta riippumatta: kaikkien puolueiden kannattajien keskuudessa liittoutumista tuki yli puolet vastaajista.

MTS:n pääsihteerin Heli Santalan mukaan kysymys Suomen sotilaallisesta liittoutumattomuudesta on ollut mukana tutkimuksissa vuodesta 1996 lähtien. Kysymys otettiin mukaan sen jälkeen, kun Suomi oli edellisenä vuonna liittynyt Euroopan unioniin.

-  Kysymys liittoutumattomuudesta jää varmaan tulevista kyselyistämme pois, koska Suomi on tänään jättänyt virallisen jäsenhakemuksensa Natoon, Santala totesi tiedotustilaisuudessa.

MTS:n kyselyyn vastasi noin tuhat 15-79-vuotiasta suomalaista huhti-toukokuussa. Kyselyn toteutti Taloustutkimus, ja kyselytutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE