Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Sellaista sanaa kuin työläs ei ollut vastauksessani ollenkaan” – ministeri Lindén kannattaa jatkokeskusteluja huumeiden käyttöhuoneista

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden Helsingissä 30. maaliskuuta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kokee tulleensa osittain väärin tulkituksi huumeiden käyttöhuonekokeilusta virinneessä julkisessa keskustelussa. Yle uutisoi viime viikolla Lindénin pitävän käyttöhuonekokeilun toteuttamista juridisesti työläänä.

Simo Alastalo

Demokraatti

Uutinen perustui Lindénin sähköpostitse lähettämiin kommentteihin, joita hän kertoo punninneensa aiheen herkkyyden vuoksi hyvin tarkkaan.

– Uutisesta syntyi vaikutelma, ettei käyttöhuoneita ole tulossa ja asia on liian työläs. Sellaista sanaa kuin työläs ei ollut vastauksessani ollenkaan.

– Vastauksessani lukee, että kokeilu voisi antaa arvokasta tietoa siitä mikä käyttöhuoneiden merkitys huumekuolemien vastaisessa taistelussa on, Lindén kommentoi Demokraatille.

Lindén kuitenkin tähdensi Yle uutisille, ettei käyttöhuoneiden kokeileminen olisi lainsäädännöllisesti yksinkertaista.

– Siinä mennään myös rikoslain puolelle eikä se ole pelkästään sosiaali- ja terveysministeriön vaan myös oikeusministeriön ja sisäministeriön alaa.

Yksittäinen kunta, kuten esimerkiksi Helsingin kaupunki, ei Lindénin tulkinnan mukaan voisi kokeilusta päättää ilman erillistä lainsäädäntöä.

– Käytön salliminen niin, että yhteiskunta antaisi sille turvan ja suojan, on monimutkainen asia. Siinä täytyisi jollakin tavoin säätää myös se, ettei huumeiden välittäminen tai niiden vastaanottaminen olisi kriminalisoitua eli antaa yhteiskunnan juridinen suoja niiden käytölle.

”Asiasta kannattaa ilman muuta käydä jatkokeskusteluja ja selvitellä sitä lisää.”

Lindén toteaa olleensa vastauksessaan Ylen uutisille realistinen.

– Populistinen poliitikko olisi vastannut, että erittäin tärkeätä ja aloitetaan kokeilu tai sitten tyrmännyt sen täysin. Halusin kertoa, ettei sellaisen lainsäädännön tekeminen ole nyt käytännössä mahdollista tämän hallituskauden aikana.

– Se on vähän eri asia kuin se, etteikö käyttöhuoneita kannattaisi mielestäni kokeilla. Asiasta kannattaa ilman muuta käydä jatkokeskusteluja ja selvitellä sitä lisää.

Kun käyttöhuoneiden kokeilua ei mainita hallitusohjelmassa, mahdollinen lainvalmistelun aloittaminen edellyttäisi Lindénin mukaan todennäköisesti poliittisia neuvotteluja.

– Tiedän, että aiheesta on paljon näkemyskirjoa, eikä sitä ole pelkästään puolueiden välillä vaan myös niiden sisällä.

Hallituskauden loppu on lakiesitysten kannalta kiireistä.

– Eduskunnalle pitää antaa marraskuun puoleen väliin mennessä varmaan pari sataa lakiesitystä, joita on pelkästään sosiaali- ja terveysministeriön puolella nelisenkymmentä.

Valvottua käyttötilaa huumeidenkäyttäjille ajavassa kansalaisaloitteessa on runsaat 25 000 allekirjoitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE