Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ansiosidonnaista päivärahaa tulisi lyhentää ja porrastaa, ehdotetaan Evan julkaisussa

iStock

Ansiosidonnaista päivärahaa tulisi lyhentää ja porrastaa, ehdottaa kolme kirjoittajaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tuen tulisi olla ensin 60 prosenttia korvattavasta palkasta. Kahden kuukauden työttömyyden korvaus putoaisi 50 prosenttiin ja viiden kuukauden jälkeen 40 prosenttiin. Kymmenen kuukauden jälkeen tuki lakkaisi kokonaan.

Nykyistä ansiosidonnaista voi nostaa 300-500 päivää. Summa on samansuuruinen koko tukikauden ajan.

Myös turvan omavastuupäiviä tulisi lisätä kymmeneen päivään. Nykyisin omavastuupäiviä on viisi. Ne ovat työttömyyden ensimmäiset päivät, jolta tukea ei makseta. Toisaalta tuki tulisi myöntää kaikille työttömille työnhakijoille. Nykyään ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan vain työttömyyskassojen jäsenille.

Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki, Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Sanna Kuronen ja konsultti Jussi Pyykkönen nimittävät järjestelyä työnhakurahaksi.

He perustelevat uudistusta työllisyyden kasvulla, julkisen talouden vakauttamisella ja oikeudenmukaisuudella. Vaikka etuus ulotettaisiin kaikille työttömille, sen lyhenevä kesto ja pienenevä määrä vahvistaisivat kirjoittajien mukaan julkista taloutta 400 miljoonalla eurolla.

Otsikosta poistettu maininta tuen lakkaamisesta kokonaan 10 kuukauden jälkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE