Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ääniharavien joukossa on niin tuttuja kuin tuntemattomia – Pirkanmaalla Lyly ykkösenä, Satakunnassa Kristiina Salonen

Jukka-Pekka Flander

Tunnetut poliitikot mutta myös tuntemattomammat nimet nousivat ääniharaviksi eri puolella maata historian ensimmäisissä aluevaaleissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valtakunnalliseksi äänikuningattareksi nousi vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson Varsinais-Suomesta. Hän nousi ääntenlaskennan loppumetreillä ohi SDP:n turkulaisen kansanedustajan, tiukalla koronalinjalla profiloituneen erikoislääkäri Aki Lindénin, joka oli saanut yli 7  600 ääntä.

Lindén jätti taakseen kahden suuren puolueen puheenjohtajat. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli kerännyt yli 3  200 ääntä ja keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko vajaat 2  000 ääntä. Orpo on turkulainen, Saarikko on Oripäästä.

Asukasluvultaan suurimman hyvinvointialueen Pirkanmaan ykkösääniharavaksi nousi Tampereen edellinen pormestari ja entinen ay-johtaja Lauri Lyly (sd.), joka oli saanut noin 4  200 ääntä yhteentoista mennessä lasketuista äänistä. Tampereen nykyinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) oli hänkin kerännyt yli 3  200 ääntä.

Vihreiden puheenjohtajan sijaisena toimiva Iiris Suomela ei ole mahtumassa Pirkanmaalla ääniharavien kärkikymmenikköön, mutta tuli kuitenkin valituksi aluevaltuustoon.

Valituksi oli tulossa peräti 108 kansanedustajaa eli yli puolet eduskunnasta, ja heistä peräti 101 toimii myös kunnanvaltuutettuina.

Satakunnassa SDP:n kansanedustaja, raumalainen Kristiina Salonen (kuvassa) oli ehdoton ääniharava yli 2 500 äänellään.

Vanhanen oli Keski-Uudellamaalla omaa luokkaansa.

Länsi-Uudellamaalla äänikuninkaaksi nousi inkoolainen kunnanvaltuutettu Henrik Wickström (r.) yli 5  600 äänellä. Kokoomuksen espoolaiskolmikko Mia Laiho, Jarno Limnell ja Kai Mykkänen olivat kaikki saaneet yli 3  000 ääntä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei yltänyt Länsi-Uudellamaalla aivan ääniharavien kärkisijoille. Kirkkonummelainen Purra oli saanut puoli kymmeneen mennessä lasketuista äänistä noin 2  400.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella suurimman ääniharavan tittelin oli viemässä yli 1  900 ääntä kerännyt Sirkka-Liisa Kähärä (sd.).

Keski-Uudellamaalla entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli ääniharavista omaa luokkaansa. Nurmijärveläinen Vanhanen oli saanut puoli yhteentoista mennessä lasketuista äänistä yli 1  500 ääntä ja jätti selvästi varjoonsa muun muassa toisen entisen pääministerin, mäntsäläläisen Antti Rinteen (sd.), joka oli saanut reilut 400 ääntä.

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan dominoi Pohjois-Pohjanmaalla. Kempeleläinen Sipilä oli saanut yli 3  100 ääntä.

Pohjois-Savon äänikuningatar Sari Essayah.

Pohjois-Savossa äänikuningattareksi nousi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Lapinlahtelaiselle Essayahille oli laskettu puoli yhteentoista mennessä yli 3  700 ääntä.

Etelä-Savossa kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen jäi ääniharavien kakkoseksi. Mäntyharjulainen Häkkänen oli saanut reilut 1  800 ääntä, kun Liike Nytin savonlinnalainen kaupunginvaltuutettu ja erikoislääkäri Panu Peitsaro oli saanut yli 3  300 ääntä.

Etelä-Pohjanmaalla kokenut kokoomuspoliitikko Paula Risikko vei äänikuningattaren tittelin. Hän oli saanut lähes 3  000 ääntä.

Keski-Suomessa ykkösenä oli yli 2  800 äänellä muuramelainen kirurgi ja kunnanvaltuutettu Ville Väyrynen (kok.).

Lapissa suurin ääniharava oli keskustan kansanedustaja ja entinen puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni. Torniolainen Kulmuni oli saanut yli 1  900 ääntä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE