Politiikka
24.4.2025 09:08 ・ Päivitetty: 24.4.2025 09:08
”Äärimmäisen vaikea hyväksyä” – PAM pitää hallituksen suurituloisia suosivaa linjaa kylmäävänä
Hallitus päätti eilen puoliväliriihessään laskea yritysten ja palkansaajien verotusta arviolta kahdella miljardilla eurolla. Palvelualojen ammattiliitto PAM ei sulata veronkevennyksissä valittua linjaa.
Hallitus laskee suurituloisten marginaaliverotusta ja koko kahden miljardin summasta vain noin neljäsosa osuu pieni- ja keskituloisille, PAM moittii.
– Pienipalkkaisten ihmisten ammattiliiton puheenjohtajana hallituksen valitsema linja kylmää, liiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.
– Valtavien sosiaaliturvan heikennysten sekä kysyntää ja ostovoimaa syöneiden leikkausten jälkeen hallitus tekee nyt mittavat satsaukset veronkevennyksiin. Samalla hallitus leikkaa muun muassa kuntien valtionosuuksia eli palveluja.
PAM muistuttaa, että palvelualoilla työskentelevistä liiton jäsenistä joka kolmas kertoi viime syksyn jäsenkyselyssä melko suurista tai vakavista taloudellisista huolista. Osuus on suurin kyselyjen 25-vuotisessa historiassa. Kyselyn mukaan alle kouluikäisten vanhemmista joka viidennellä, 19 prosentilla, oli ulosottovelkaa.
– Kun pienituloisten tilanne on tämä, on äärimmäisen vaikea hyväksyä, että hallitus päätyy pelastamaan Suomen taloutta yhteisöveron ja suurituloisiin painottuvalla tuloveron kevennyksillä, joiden molempien kasvua parantavaan vaikutuksen monet asiantuntijan ovat kyseenalaistaneet, Rönni-Sällinen toteaa.
RÖNNI-SÄLLINEN arvostelee kovin sanoin myös hallituksen päätöstä poistaa ay-liikkeen ja työnantajajärjestöjen jäsenten jäsenmaksun verovähennysoikeus.
– Leikkaus on jatkumo hallituksen laantumattomassa vimmassa lyödä ammattiyhdistysliikettä. Hallitus tekee Suomesta huonomman paikan yrittää ja tehdä töitä, kun se väkisin rikkoo suomalaista sopimisen mallia. Jos ei sovita, riidellään, Rönni-Sällinen kiteyttää.
Hän muistuttaa, että jäsenmaksujen verovähennysoikeus on ollut ainoita keinoja, joilla valtiovalta toteuttaa velvoitettaan tukea järjestäytymistä ja työehdoista sopimista. Jos liittoon kuuluvien työnantajien ja työntekijöiden määrä laskee, uhkana on työehtosopimusten yleissitovuuden romuttuminen.
Ylessitovuudella tarkoitetaan sitä, että myös työnantajaliittoon kuulumattomien yritysten pitää noudattaa alan työehtosopimuksen määräyksiä vähimmäisehtoja. Yleissitovuus riippuu siitä, kuinka suuri osa alan työnantajista ja työntekijöistä kuuluu työehtosopimuksen solmineisiin työntekijä- tai työnantajaliittoihin.
– Yleissitovuus on taannut työnantajille tasapuoliset kilpailuolosuhteet ja työntekijöille turvan, Rönni-Sällinen muistuttaa.
MYÖNTEISENÄ uutisena hallituksen puoliväliriihestä PAM nostaa esiin ruuan ja lääkkeiden 14 prosentin alv-kannan alentamisen 0,5 %-yksiköllä.
– On kuitenkin syytä muistaa, että vuosi sitten hallitus nosti lääkkeiden arvonlisäveroa peräti 4 %-yksikköä, Rönni-Sällinen huomauttaa.
Myös yrityslähestymiskiellon toteuttaminen sekä hallituksen päätös luopua ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta eli niin kutsutusta sairaussakosta otettiin liitossa vastaan tyytyväisenä. Hyvänä PAM pitää myös sitä, että yritysten hallintoedustuksen alarajaa ollaan laskemassa 150:sta työntekijästä sataan työntekijään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.