Ulkomaat
18.2.2022 11:50 ・ Päivitetty: 18.2.2022 11:50
Afrikassa aloitetaan mrna-rokotteiden valmistus – WHO kritisoi Afrikan kohtelua
Kuusi Afrikan maata alkaa itse valmistaa mrna-rokotteita koronatautia sekä muita tauteja vastaan, Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoi perjantaina.
Maanosassa koronarokotteiden saatavuus on ollut heikkoa: helmikuun alussa vain hieman yli 11 prosenttia afrikkalaisista oli saanut täyden rokotesarjan. Parhaillaan vain yksi prosentti Afrikassa käytettävistä kaikista rokotteista on valmistettu Afrikassa.
Tilanteen korjaamiseksi Egypti, Kenia, Nigeria, Senegal, Etelä-Afrikka ja Tunisia valittiin ensimmäisiksi maiksi, jotka saavat käyttöönsä mrna-rokotteiden valmistukseen tarvittavaa teknologiaa WHO:n rokoteteknologian siirtokeskuksesta.
Vain hieman yli 11 prosenttia afrikkalaisista oli saanut täyden rokotesarjan.
WHO perusti kansainvälisen keskuksen viime vuonna Etelä-Afrikkaan. Sen tehtävänä on varmistaa, että rokotevalmistajilla on taitoa tehdä mrna-rokotteita kansainvälisten standardien mukaisesti.
- Mikään ei ole yhtä selvästi osoittanut kuin koronapandemia, että on rajoittavaa ja vaarallista olla riippuvainen vain muutamasta yrityksestä toimittamaan maailmanlaajuisesti tarvittavia hyödykkeitä, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus (kuvassa) sanoi.
Tedros on vaatinut tasapuolista rokotteiden saatavuutta pandemian voittamiseksi ja arvostellut tapaa, jolla varakkaat valtiot ovat hankkineet rokotteita, jättäen Afrikan jälkeen maailmanlaajuisissa rokotustavoitteissa.
- Paras tapa selvittää terveydenhuollon kriisitilanteet ja saavuttaa yleinen terveydenhuolto on lisätä merkittävästi kaikkien alueiden kykyä itse valmistaa tarvitsemiaan terveystuotteita, hän sanoi.
Rokoteteknologian antamista maiden käyttöön juhlistettiin seremonialla Brysselissä EU:n ja Afrikan unionin huippukokouksessa.
- Me olemme puhuneet paljon mrna-rokotteiden valmistamisesta Afrikassa, mutta tämä ylittää senkin. Tässä on kyse Afrikassa suunnitellusta mrna-teknologiasta, Afrikan johtamana ja omistamana, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uutistoimisto AFP:n mukaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.