Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Aikuiskoulutustuen lakkautus saa lisää lunta tupaan – nyt täystyrmäys Akavasta

Liisa Takala

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava vastustaa aikuiskoulutustuen lakkauttamista.

Demokraatti

Demokraatti

Osaamisen kehittäminen ja työllistymistä tukeva tukimuoto ovat ensiarvoisen tärkeitä heikkenevän työllisyyden oloissa, Akava perustelee.

Keskusjärjestö on jättänyt lausuntonsa hallituksen esitysluonnoksesta aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesta.

– Työttömien ja lomautettujen määrät ovat huolestuttavasti nousseet. Samalla monilla aloilla on pulaa osaajista. Työmarkkinoiden muutoksen ja osaamistason kasvun pysähtymisen takia Suomi tarvitsee yhä enemmän korkeakoulutettua ja osaavaa työvoimaa, Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren (kuvassa) toteaa tiedotteessa.

Jos aikuiskoulutustuki todella lakkautetaan, tarvitaan hänen mukaansa pikaisesti uusi tukimuoto.

– Muutoin sahaamme omaa oksaamme.

AIKUISKOULUTUSTUEN lakkauttamisen sijaan Akava on valmis kehittämään tukea. Järjestön mielestä tukea voisi kohdistaa aloille, jotka kärsivät työvoimapulasta. Lisäksi työn ohella opiskelemista voisi kehittää.

Lisää aiheesta

– Aikuiskoulutustuella on lisäksi tärkeä merkitys työhyvinvoinnille ja työssä jaksamiselle, Löfgren muistuttaa.

Aikuiskoulutustuki rahoitetaan nykyisin valtaosin työntekijöiden ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksuilla, hän myös huomauttaa.

Tuore Akavan kysely jäsenliittojen koulutus- ja osaamispolitiikan asiantuntijoille kertoo, että aikuiskoulutustuesta on muodostunut tärkeä elementti akavalaisilla urapoluilla sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Hallituksen aie tuen lakkauttamisesta ei saa liittojen asiantuntijoilta ymmärrystä.

– Aikuiskoulutustukea on käytetty useimmiten julkisen sektorin osaajapula-aloilla, kuten sote-, varhaiskasvatus- ja opetusaloilla. Tuki on parantanut pätevyysvaatimukset täyttävän henkilöstön saatavuutta, kannustanut työuralla etenemiseen ja lisännyt mahdollisuuksia alanvaihtoon, johtava asiantuntija Miika Sahamies kertoo.

KYSELYSTÄ ilmenee, että jatkuvan oppimisen tarve on työelämässä tätäkin laajempi. Esimerkiksi tekoälyn käytön yleistyminen ja digitalisaatio sekä tarve johtamisosaamiselle koskevat lähes kaikkia työpaikkoja.

Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen uhkaa Akavan mielestä heikentää koulutuksellista tasa-arvoa. Työllisyysrahaston tilastojen mukaan vuonna 2022 aikuiskoulutustukea maksettiin 30 124 henkilölle. Tuensaajista naisia oli 76 prosenttia ja miehiä 24 prosenttia.

– Tuen lakkauttaminen osuu erityisesti matala- ja keskipalkkaisille naisvaltaisille aloille, joilla työnantajilla on heikommat mahdollisuudet osallistua osaamisen kehittämisen kustannuksiin. Aikuiskoulutustuen lakkautus on lisäksi periaatteellisella tasolla vastoin hallitusohjelman henkeä koulutuksen erityissuojelusta ja jatkuvan oppimisen edistämisestä, Sahamies sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE