Politiikka
31.8.2020 14:30 ・ Päivitetty: 31.8.2020 16:33
”Aina sanotaan, että tulee kiireinen syksy, mutta nyt sille on oikeasti katetta” – eduskunta aloittaa työnsä kesätauon jälkeen
Eduskuntaa odottaa kiireinen syksy, kun se huomenna aloittaa kesän jälkeen istuntokautensa.
EU:n elpymispaketti on yksi isoimmista asioista, joita eduskunnassa tänä syksynä käsitellään. Myös talouteen ja työllisyyteen liittyvät kysymykset nousevat merkittävällä tavalla esiin.
– Osittain nämä liittyvät hallitusohjelmaan, mutta myös korona-ajasta selviytymiseen, että yritykset pystyisivät selviytymään ja mahdollisimman vähän menetettäisiin työpaikkoja, puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo STT:lle.
Hän aikoo omalta osaltaan edistää, että EU:n elpymispakettia käsitellään salissa riittävästi, sillä asia on niin merkittävä.
Keväällä ja kesällä koronaepidemiaan liittyvä lainsäädäntö vei hallituksen ja eduskunnan päähuomion, joten nyt koronan alle hautautuneita lainsäädäntöhankkeita on listalla ruuhkaksi asti.
Kymmenkunta kansalaisaloitetta odottaa myös käsittelyä.
– Aina sanotaan, että tulee kiireinen syksy, mutta nyt sille on oikeasti katetta, Vehviläinen kuvailee.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo, että koronaan liittyvien asioiden ohella nyt pitää pystyä käsittelemään monia isoja kokonaisuuksia, kuten budjettia, työllisyystoimia, kuntien tukemista, perhevapaa- ja sote-uudistusta ja monta muuta asiaa.
– Kyllä vaikeuskerroin on aavistuksen verran korkeampi kuin viime keväänä, Lindtman sanoo STT:lle.
Koronan ja toisaalta talouden ja työllisyyden välistä tasapainoa joudutaan hakemaan monessa kohtaa.
– Tämä ei ole joko tai, vaan sekä että. Jos koronan hantteeraamisessa ei onnistuta, on kyllä todella vaikeita haasteita edessä myös talouspuolella, Lindtman huomauttaa.
Häkkänen: etä-äänestykseen liittyy vielä monta kysymystä.
Keväällä ja kesällä kansanedustajien määrää istuntosalissa rajoitettiin viiteenkymmeneen koronan vuoksi.
Eduskuntaryhmät selvittävät parhaillaan, voidaanko edustajien määrää jo kasvattaa ilman, että terveysriskit kasvaisivat. Tiistaina heidän esitystään on tarkoitus käsitellä puhemiesneuvostossa.
Kesäkuun lopussa puhemiesneuvosto antoi esityksen työjärjestyksen muuttamisesta väliaikaisesti siten, että etä-äänestäminen olisi mahdollista. Esitys on käsiteltävänä perustuslakivaliokunnassa.
– Se arvioi, onko malli valiokuntaäänestyksien ja suuren salin äänestysten osalta riittävän tietoturvallinen, ja onko se mahdollista toteuttaa, Vehviläinen kertoo.
Vielä on ratkaisematta, tehtäisiinkö äänestys puhelimella vai niin, että jokainen on työhuoneella ja osallistuu sieltä äänestämiseen vai pystyykö äänestämään omasta kodista käsin etänä.
Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok.) mukaan etä-äänestykseen liittyy vielä monta suurta periaatteellista kysymystä, joita valiokunta arvioi. Tietoturvan varmistaminen on näistä yksi, mutta myös se, ettei luottamus demokraattista järjestelmää kohtaan vaarantuisi.
Perustuslakivaliokunta jatkaa Haaviston rikosepäilyjen käsittelyä.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa tällä viikolla myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) rikosepäilyjen käsittelyä. Perustuslakivaliokunnan jäsenillä on ollut kesätauolla perehdyttävänään yli tuhatsivuinen esitutkintamateriaali, joka liittyy Haaviston toimintaan al-Holissa olleiden suomalaisten kotiuttamisessa.
– Perustuslakivaliokunta on priorisoinut asian käsittelyä, koska kyse on ensinnäkin Haaviston oikeusturvasta ja myös erittäin painavasta asiasta. Tämä käsitellään niin nopeasti kuin pystytään, Häkkänen kertoo STT:lle.
Häkkänen on jäävännyt itsensä asian käsittelystä, koska on jäsenenä valtakunnanoikeudessa, jonne juttu päätyisi, jos syyte päätettäisiin nostaa. Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto.
Perustuslakivaliokunnan pöydällä on myös kesällä Brysselissä sovittu 750 miljardin euron elpymispaketti. Häkkäsen mukaan perustuslakivaliokunta arvioi, onko perussopimuksia käytännössä rikottu tai onko otettu sellaisia toimivaltuuksia käyttöön Euroopan tasolla, joita ei olisi saanut ottaa.
Asian käsittelyyn otetaan se aika, mikä sen huolelliseen käsittelyyn tarvitaan.
– Tietysti Euroopan unionilta aina jonkinlaisia aikatauluja tulee, mutta tosiasiassa mukaudutaan jäsenmaiden parlamenttien ja omien perustuslaillisten instituutioiden aikatauluihin, Häkkänen sanoo.
Jos paketti todetaan perussopimusten mukaiseksi, perustuslakivaliokunta ottaa kantaa, miten siitä äänestetään eduskunnassa. Vaihtoehtoina on Häkkäsen mukaan äänestys kahden kolmasosan enemmistöllä tai tavallisella enemmistöllä.
Uutista päivitetty klo 19.32 Antti Lindtmanin kommenteilla.
STT–Saila Kiuttu
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.