Politiikka
10.1.2018 17:04 ・ Päivitetty: 10.1.2018 17:04
Ainakaan hallituspuolueiden kannoista sopeutumiseläkkeisiin ei ota vielä tolkkua – ”Asiaan palataan kevään aikana”
Eduskuntapuolueilta odotetaan yhä kantoja siihen, miten ne suhtautuvat kansanedustajien kiisteltyihin sopeutumiseläkkeisiin. Suurimpien puolueiden keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat arvioivat keskiviikkona, että eduskunnassa palataan aiheeseen kevään aikana. Käynnissä on myös selvitys asiasta.
– Sopeutumiseläkkeen mahdollisten muutostarpeiden selvittäminen aloitettiin puhemiehen johdolla eduskunnassa jo viime vuoden puolella. Tämä työ on kesken. Asiaan palataan kevään aikana. Tarkempaa aikataulua en osaa vielä sanoa, viestitti suurimman puolueen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kuvassa) STT:lle keskiviikkona.
Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke korvattiin vuonna 2011 sopeutumisrahalla, jonka edut ovat eläkettä suppeampia.
Kansalaisaloitteen tarkoitus on siirtää kaikki kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin.
Sopeutumiseläkkeen poistamista vaativa kansalaisaloite sai keskiviikkona kokoon vaadittavat 50 000 nimeä, ja aloite voi näin edetä eduskunnan käsittelyyn.
– Kansalaisaloite käsitellään aloitteiden menettelytavan mukaan asiallisesti, lupasi toiseksi suurimman puolueen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen keskiviikkona.
Kansalaisaloite keräsi nimet erittäin nopeasti aktiivimallin kumoamista vaatineen kansalaisaloitteen vanavedessä. Vielä viikon alussa sopeutumiseläkealoitteessa oli 30 000 nimeä.
Lisää aiheesta
Kansalaisaloitteen tarkoitus on siirtää kaikki kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin. Sopeutumisrahaa maksetaan kansanedustajille maksimissaan kolme vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä saa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.
Kyseessä on ainutlaatuinen tilanne.
Hallituspuolue sinisistä on aiemmin arvioitu, että mahdolliset muutokset sopeutumiseläkkeeseen vaatisivat eduskunnassa varsin laajaa yksimielisyyttä sekä perustuslaillista punnintaa.
– Täytyy ottaa huomioon myös perustuslailliset kysymykset eli miten voidaan takautuvasti puuttua tällaiseen etuuteen, sanoi sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo joulukuussa.
Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen arvioi aiemmin, että mahdolliset muutokset menevät myös perustuslakivaliokunnan punnittavaksi.
Viljasen mukaan perusasetelma olisi se, että lähdetään jälkikäteen puuttumaan sellaiseen eläkejärjestelmään, joka on jo olemassa. Hän korostaa, että kyseessä on ainutlaatuinen tilanne.
– Tämä ei vastaa yleisen eläkejärjestelmän vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkettä. Tässä on luotu järjestelmä, jossa ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistä on tavallaan työttömyyden turvan vuoksi luotu erillinen kansanedustajia koskeva eläkejärjestelmä, Viljanen sanoi marraskuussa.
STT–SANNA NIKULA, TUOMAS SAVONEN, MATIAS ÅBERG
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
10.1.2018 11:00
”Kansanedustajien sopeutumiseläke poistettava” -kansalaisaloite saavutti 50 000 nimen hillotolpan
Politiikka
8.1.2018 22:24
Oho – toinenkin kansalaisaloite rajussa nousukiidossa – nyt jo yli 30 000 nimeä
Politiikka
10.12.2017 17:11
”Puhemies on kutsumassa palaverin koolle” – Puolueilta odotetaan näkemyksiä kiisteltyihin sopeutumiseläkkeisiin vielä ennen joulua
Politiikka
29.11.2017 16:35
Tapaus Nurmi nosti sopeutumiseläkkeet taas tapetille – ”Ei välttämättä pelkkä läpihuutojuttu”