Politiikka
14.1.2025 09:05 ・ Päivitetty: 14.1.2025 09:05
Ajatushautomo: Euroopan turvallisuusyhteistyön kehittämiseksi kannattaa ottaa mallia Suomesta, Ruotsista ja Virosta
EU:n ja Naton on varauduttava nykyistä paremmin paitsi rajat ylittäviin kriiseihin myös suurempaan keskinäiseen yhteistyöhön. Näin arvioi tiistaina julkaistun entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin (r.) nimeä kantavan Bank of Ideas -ajatushautomon raportti.
Varautuminen tulevaisuuden yhä moniulotteisempiin kriiseihin, kuten hybridivaikuttamiseen ja ilmastonmuutosta seuraaviin luonnonkatastrofeihin, vaativat kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa. Tästä merenalaisten kaapelien ja putkien sabotaasit ovat yksi ajankohtainen esimerkki.
- Vaikka puolustusmenojen kasvattaminen on keskeistä Venäjän uhkan torjumiseksi sekä uskottavan itsepuolustuskyvyn ja strategisen autonomian rakentamiseksi, Euroopan maiden on investoitava vastaavasti myös siviilipuolustukseen ja valmiuteen.
RAPORTISSA nostetaan esille, että Suomen, Ruotsin ja Viron erikoisosaaminen voisi toimia mallina muulle Euroopalle.
Esimerkkinä nostetaan maiden välinen turvallisuusyhteistyö niiden vastatessa epäiltyihin sabotaasi- ja hybridiuhkatapauksiin, jotka ovat kohdistuneet vedenalaiseen kriittiseen infrastruktuuriin Itämeren alueella. Raportissa nostetaan esille esimerkiksi Suomen viranomaisten nopea toiminta Venäjän varjolaivastoon kuuluvan Eagle S -aluksen pysäyttämisessä joulukuun lopulla.
- Euroopan heikkenevässä turvallisuusympäristössä Viron, Suomen ja Ruotsin monenvälinen ja käytännönläheinen asiantuntemus voi toimia pohjana Euroopan turvallisuusyhteistyön järjestämiseksi siten, että saavutetaan kattavan turvallisuusunionin vähimmäisstandardit, raportissa todetaan.
Raportin mukaan Suomen vahvuutena on pitkälle suunniteltu kokonaisturvallisuusjärjestelmä sekä laaja-alainen siviilivarautumis- ja huoltovarmuussuunnittelu, jossa yritykset, kansalaisjärjestöt ja kansalaiset osallistuvat yhteiskunnan kriisinkestävyyden turvaamiseen.
Ruotsin keskeisiä etuja taas ovat sen rohkea, uudistusmielinen ja konsensushakuinen turvallisuusajattelu sekä valtion investoima ja vientivetoinen turvallisuus- ja puolustusteollisuus.
Viron valttina on nopea, ketterä ja suoraviivainen kriisijohtaminen sekä yhteiskunnan laajuinen kyberturvallisuusasiantuntemus.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.