Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Akava vaatii työmarkkinoille nopeasti poliittista työrauhaa – varoitus myös uusien sopeutustoimien vaikutuksesta

Liisa Takala

Korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava korostaa, että maan hallituksen pitää nopeasti – kehysriiheen mennessä – pyrkiä purkamaan työmarkkinoiden kriisi ja palauttamaan luottamus, jotta kasvun edellytykset eivät heikenny.

Demokraatti

Demokraatti

– Tämä vaatii tietenkin myös työmarkkinaosapuolilta vastaantuloa. Uudet sopeutustoimet voivat kärjistää työmarkkinatilannetta uudelleen, keskusjärjestö huomauttaa tiedotteessaan.

Akavan hallitus keskusteli ajankohtaisesta yhteiskunta- ja työmarkkinapoliittisesta tilanteesta eilen.

– Korostamme, että hallituksen pitää tehdä kaikkensa työmarkkinoiden kriisin purkamiseksi, jotta työmarkkinoille saadaan poliittinen työrauha. Työmarkkinoilla on nyt voimakasta epäluottamusta, työttömyys kasvaa ja kovat työttömyysturvan leikkaukset ovat tulleet voimaan. Nämä voivat uhata kotimarkkinoiden elpymistä, Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren (kuvassa) varoittaa.

Julkisen talouden vahvistaminen on hänen mukaansa välttämätöntä, mutta leikkaukset ja veronkiristykset pitää kohdentaa ja ajoittaa suhdannepoliittisesti viisaasti, jotta ne eivät syvennä taantumaa.

– Työllistymisen, työnteon ja uralla etenemisen pitää olla kannustavaa kaikissa tuloluokissa, joten erityisesti ansiotuloverotusta pitää alentaa.

PAIKALLISEN sopimisen lausuntokierros päättyy perjantaina 12. huhtikuuta. Akava listaa, että paikallisen sopimisen mallissa pitää ratkaista palkansaajien huolet tasapuolisesta neuvotteluasemasta, palkansaajien edustajan riittävästä tiedonsaannista ja osaamisesta sekä viranomaisvalvonnan tehokkuudesta.

– Vastaantulo ehdotustemme mukaisesti toisi rauhaa työmarkkinoille. Hallituksella on valta ja vastuu toteuttaa tasapainottavia ehdotuksia ja samalla osaltaan tukea syksyllä alkavan työehtoneuvottelukierroksen onnistumista. Tämä olisi koko yhteiskunnan etu, Löfgren painottaa.

Poliitikkojen ja lainsäätäjän pitää pysyä erossa palkkaneuvotteluista, Akava vaatii.

– Työehtosopimusosapuolten on löydettävä tie työmarkkinamallia koskeviin neuvotteluihin ja sovittava keskenään malli, johon ne tulevaisuudessa sitoutuvat. Lakiteitse määritelty malli altistaisi palkkakorotukset vaalikampanjoinnin ja politiikan pelinappulaksi, Löfgren huomauttaa.

KOULUTUKSEN ja osaamisen pitää Akavan mielestä tulevaisuudessakin pysyä erityissuojelussa leikkauksilta.

– Koulutuksen laatu, koulutustason nousu, jatkuva oppiminen, tutkimus ja TKI-investoinnit ovat tulevan kasvun kulmakiviä. Panostukset niihin on turvattava vähintään nykytasoisella rahoituksella, jotta turvaamme osaamisen ja talouskasvun.

Akava toivoo eläkeneuvotteluille työrauhaa.

Julkisuudessa on väläytelty työeläkkeisiin kohdistuvia leikkauksia. Akava on muiden työmarkkinakeskusjärjestöjen tavoin sitoutunut neuvottelemaan työeläkejärjestelmän uudistamisesta hallituksen tehtävänannon perusteella. Se toivoo eläkeneuvotteluille työrauhaa.

– Kun työmarkkinoilla on isoja haasteita ja luottamuspulaa, olisi erittäin tärkeää, että hallitus pysyisi hallitusohjelman mukaisessa työeläkkeiden kolmikantaisessa valmistelussa, Löfgren sanoo.

Työeläkeuudistuksen neuvotteluvara hänen mukaansa kaventuisi, jos hallitus päättäisi leikata eläkkeitä esimerkiksi indeksijäädytyksellä tai muulla tavoin käynnissä olevista työeläkeneuvotteluista riippumatta.

– Lisäksi heikennettäisiin luottamusta, jota neuvottelujen onnistuminen vaatii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE