Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Eeva Lennonin analyysi: Työväenpuolue juhli Britannian kunnallisvaaleissa – ja tätä kaikkea tuloksesta voi päätellä

Lehtikuva / AFP
Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer juhli puoluetoverinsa, East Midlandin pormestariehdokkaan Claire Wardin vaalivoittoa.

Britannian kunnallisvaalit olivat työväenpuolueen juhlaa – mutta eivät niin murskavoitto oppositiojohtaja Keir Starmerille kuin mitä konservatiivit olivat pelänneet. Liberaalidemokraatit nousivat yllättäen samoille apajille.

Eeva Lennon

Torstaina pidetyissä osavaaleissa jaettavana oli 2600 valtuustopaikkaa 107:n kunnan alueella. Nyt kun ääntenlaskenta oli lauantaina lähes kokonaan valmistunut, maata hallitsevan konservatiivipuolueen tappion suuruus alkaa paljastua.

Konservatiivit menettivät miltei puolet niistä paikoista, joita ne
puolustivat, saaden enää viitisen sataa valtuutettua työväenpuolueen runsasta tuhatta vastaan. Prosentuaalisesti konservatiivit saivat äänistä noin 25 ja työväenpuolue 34 prosenttia.

Vaalialueilla konservatiiveilla on enemmistö enää kuudessa kunnanvaltuustossa, työväenpuolueen saatua valta-aseman 49 valtuustossa.

Paikallistasolla vahva liberaalidemokraattinen puolue sai 12 valtuustoa itselleen, enemmän valtuutettuja kuin konservatiivit, ja heidän nousunsa tasoitti huomattavasti työväenpuolueen menestystä.

Myös vihreät ja erilaiset paikallisryhmät pärjäsivät hyvin.

VAIKKA konservatiivit pärjäsivät näissä kunnallisvaaleissa huonommin
kuin koskaan, tappio ei ollut kaikkialla niin kamala, kuin mihin puolue oli pessimistisimmissä arvioissaan varautunut.

Puolue sai pidetyksi kiinni muun muassa itselleen tärkeästä Tees Valleyn pormestarin paikasta, jonka se pelkäsi menettävänsä.

Pienet torjuntavoitot tarkoittavat, että kapinaa pääministeri Rishi Sunakia vastaan ei konservatiivipuolueessa tule ennen seuraavia vaaleja. Parlamenttivaalit on järjestettävä viimeistään ensi tammikuussa, mutta todennäköisemmin ne ajoitetaan syksyyn.

Konservatiivit ennakoivat, että tuolloin maan talous on jo paremmassa kunnossa, mikä voisi vielä vaikuttaa heidän hyväkseen.

Tappio ei ollut kaikkialla niin kamala, kuin mihin konservatiivipuolue oli pessimistisimmissä arvioissaan varautunut.

Kunnallisvaalien tulos ei ole täysin vertailtavissa parlamenttivaaleihin, koska ehdokkaina on paljon isoista puolueista riippumattomia paikallisia valitsijayhdistyksiä. Äänestysaktiivisuuskin on paikallisesti laimeampaa.

Työväenpuolueen odotetaan silti olevan matkalla parlamenttivaalien voittoon ja pääministerivastuuseen.

KUNNALLISVAALIT paljastivat, että työväenpuolue on oppinut haalimaan ääniä niissä ratkaisevissa vaalipiireissä, joiden voittaminen on valtiollisissa vaaleissa tärkeää.

Työväenpuolue näyttää saaneen takaisin sen Keski-Englannin teollisuusvyöhykkeiden äänestäjäkunnan, joka meni vuoden 2019 vaaleissa konservatiivien taakse näiden lupaaman EU-eron takia. Brexit on ollut taloudellisesti, poliittisesti ja ulkopoliittisesti briteille tuhoisa, ja äänestäjien enemmistö uskoo jo, että päätös oli virhe.

Sen sijaan pieniä yllätystappioita työväenpuolueelle tuli maahanmuuttajavoittoisissa, muslimienemmistöisissä kunnissa. Työväenpuolue ei ole lähtenyt tukemaan Gazaa ja palestiinalaisia niin aggressiivisesti kuin nämä äänestäjät olisivat halunneet.

KONSERVATIIVIT näyttävät arvaavan, että heidän 14 vuoden valtakautensa maan johdossa voi olla päättymässä.

Puolue ei ole enää se perinteinen keskustaoikeistolainen ryhmä kuin vielä vuosituhannen alussa, vaan se on kokenut 2010-luvun lopulla samanlaisen populistisen muodonmuutoksen kuin Yhdysvaltojen republikaanitkin. Eivätkä sen viime vuosien näytöt valtion johdossa ole kovin mairittelevia.

Puolueen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Boris Johnson oli EU-eron pääarkkitehti. Hänen yhtä populistinen seuraajansa Lizz Truss aiheutti syksyllä 2022 markkinoilla hurjan paniikin lupaamalla veronalennuksia, jotka rahoitettaisiin valtion lainalla.

Sekasorto ja rahamarkkinakriisi kaatoivat Trussin vain 49:n pääministeripäivän jälkeen.

Tilalle tullut intialaistaustainen, järkeväksi tiedetty Rishi Sunak rauhoitti markkinat ja sai vähitellen konservatiivien kannatussyöksyn tasaantumaan.

Mutta puoluettaan hän ei ole saanut luopumaan populismista. Puolue on painostanut Sunakin antamaan toisella tavalla rahoitettuja uusia veronalennuksia eli vähentämään sosiaaliturvamaksuja jo kahdessa budjetissa.

VEROJEN alennukset eivät silti ole vakuuttaneet äänestäjiä toivotulla tavalla. Britannian julkiset palvelut ovat konservatiivien jo vuosia ajamien sopeutusten jäljiltä rempallaan ja terveydenhuolto yhä koronapandemian jälkeisessä vakavassa kriisissä.

Katurikollisuuskin piinaa Lontoota ja suurkaupunkeja aiempaa enemmän.

Lizz Trussin ja Boris Johnsonin sähläyksistä muistuttaminen on työväenpuolueelle vielä pitkään hyvä vaalivaltti.

Britannian suosittu vaalikommentoija, Strathclyden yliopiston politiikan professori John Curtice arveli jo yleisradioyhtiö BBC:lle, ettei konservatiiveilla ehkä ole enää aikaa muuttaa “kertomustaan” niin, että puolue pääsisi uudelleen äänestäjien suosioon ennen parlamenttivaaleja.

Työväenpuolueen tarvitsee vain mainita Lizz Truss, kun äänestäjä alkaa vapista kauhusta. Moni muistaa ne syksyn 2022 markkinapaniikin hetket, jolloin palkansaaja joutui pelkäämään eläkerahastonsa puolesta, ja epäonniset asuntovelalliset saivat hetkeksi satojen puntien lisälaskun, kun lainakorkoja piti nostaa markkinoiden rauhoittamiseksi.

Oikeasti Trussin aiheuttamat talousvahingot on jo korjattu. Silti Lizz Trussin ja Boris Johnsonin sähläyksistä muistuttaminen on työväenpuolueelle vielä pitkään hyvä vaalivaltti.

Konservatiivien päätavoite on nyt yrittää supistaa työväenpuolueen voittoa niin paljon kuin mahdollista. Muuhun konservatiivit tuskin enää ennen syksyä kykenevät, Curtice arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE