Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Akavan Fjäder pesee kätensä kassakaappi-kohusta – “Miksi olisin mennyt suhmuroimaan ja rajoittamaan vapauttani?”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo, ettei hänellä itsellään ollut mitään tekemistä niin sanotun kassakaappisopimuksen kanssa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Fjäderin mukaan hänen nimensä on paperissa, mutta paperi tuotiin hänen eteensä.

-  Minä en ole ollut tuota sopimusta rakentamassa, hän sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Jälkikäteen hän toteaa, että olisi pitänyt todeta tuolloin vain, ettei sopimusta tarvita.

– Olisi pitänyt vain sanoa, että me menemme Akavan sääntöjen mukaan, mutta teille tiedoksi, että lopetan (kesken).

-  Ajattelin, että pääsen helpommalla laittamalla nimen tuohon ja sitten kansi on päällä ja jatketaan.

Fjäder huomauttaa, että puheenjohtajalla on oikeus lähteä milloin haluaa. Toisaalta sopimuksella ei ole juridista merkitystä, koska puheenjohtajakausi on nelivuotinen.

-  Miksi olisin mennyt suhmuroimaan ja rajoittamaan minun vapauttani, koska Akavan säännöissä lukee, että puheenjohtajan kausi on neljä vuotta. Miksi minä sellaista olisin tehnyt? Se ei kuulosta ihan loogiselta.

“Mutta eihän näistä nyt turuilla ja toreilla puhuta.”

Helsingin Sanomat ja MTV:n uutiset kertoivat jo perjantaina, että Fjäder on jättämässä tehtävänsä kesken kauden. HS oli saanut käsiinsä ja julkaisi jutussaan niin kutsutun kassakaappisopimuksen. Syyskuulle 2020 päivätyssä sopimuksessa ovat Fjäderin lisäksi allekirjoittajina Tekin toiminnanjohtaja Jari Jokinen, OAJ:n silloinen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.

Sopimuksen mukaan Fjäder ei istu nelivuotista kauttaan loppuun vaan pyytää eroa tehtävästään kahden vuoden jälkeen, viimeistään tämän vuoden syyskuussa.

Fjäder sanoo, että oli kaavaillut itse, että voisi lopettaa puheenjohtajana loka-marraskuussa, koska silloin vaikuttamistyö eduskuntavaaleihin loppuu. Siten Akavan uusi puheenjohtaja voisi aloittaa hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja.

Hänen mukaansa yhteisössä oli melko laajasti tiedossa jo keväällä 2020, että hän on lopettamassa kesken kauden. Tieto oli hänen mukaansa ainakin niillä liitoilla, jotka olivat mukana hänen kampanjassaan.

-  Mutta eihän näistä nyt turuilla ja toreilla puhuta. Mutta sehän on fakta. Kyllä se oli myös aika laajasti tiedossa suurin piirtein, milloin minä lopetan, mutta siitä ei ollut puhetta.

“On tietty jengi, joka haluaa varmistaa, että minä lähden.”

Fjäder arvelee, että jokin taho on halunnut sopimuksella varmistaa, että hän varmasti pitää kiinni lupauksestaan jättää puheenjohtajuuden kesken kauden. Hän viittaa omiin vastustajiinsa, jotka Akavassa ovat aina häntä vastustaneet.

-  Kyllä minä senkin aistin, että on tietty jengi, joka haluaa varmistaa, että minä lähden ja sitten naamioitiin se siihen, että tuetaan, mutta hinta on tämä. Ei kukaan sitä suoraan sanonut, mutta koska olen ollut Akavassa niin pitkään, että osaan lukea.

Hän myöntää, että äänisaalis puheenjohtajavaalissa elokuussa 2020 olisi varmasti ollut pienempi, jos hän ei olisi viestittänyt sisäisesti olevansa lähdössä tämän vuoden syksyllä.

Hän sanoo, että Timo Saranpää ja Jari Jokinen eivät myöskään ole sopimusta halunneet. Sopimuksen allekirjoittajana on heidän lisäkseen vielä Olli Luukkainen. Luukkaisen osuutta hän ei kommentoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE