Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Aktiivimalli innosti työttömän yrittäjäksi: ”Totuus paljastui heti” – lue hakemusrumban uskomattomat käänteet

Kuva: Istock

Osana Juha Sipilän hallituksen norminpurkutalkoita työttömiä työnhakijoita on vuoden alusta lähtien kannustettu kokeilemaan yrittäjyyttä. Työttömille on tarjottu aikaisemminkin käytetyn yrittäjyysstarttirahan lisäksi toistakin porkkanaa: Työnhakija voi nyt myös ryhtyä yrittäjäksi työttömyysetuudella tuettuna. Yritystoimintaa voi harjoittaa tuettuna neljän kuukauden ajan.

Uudistus astui voimaan tämän vuoden alusta. Yritystoiminnasta saatavat tulot sovitellaan yhteen työttömyysturvan kanssa, eli tulot vähentävät työttömyysetuuden määrää. Yritystoiminnan tulot ilmoitetaan työttömyysajan ilmoituksessa.

Vantaalainen työtön Joni Hildén kertoo Demokraatille perustaneensa yrityksen uudistuksen innoittamana 2. helmikuuta.

– On se hienoa, kun annetaan mahdollisuus työttömälle kokeilla yrittämistä, ilman pelkoa työttömyystuen menettämisestä, Hildén sanoo.

– Ajattelin, että kokeillaan. Totuus kuitenkin paljastui heti.

Show alkoi.

Hildén sanoo kohdanneensa toistuvia ongelmia työttömyyspäivärahojen saamisessa, vaikka uudistuksessa nimenomaisesti todettiin, että etuudet turvataan neljän kuukauden ajalle.

Ensi alkuun Hildénin piti tehdä työttömyystoimistolle selvitys siitä, milloin yritystoiminta on aloitettu ja onko henkilö ollut työtön yritystoiminnan käynnistyessä.

Selvityksen ajaksi hänelle laitettiin maksueste. Työttömyyspäivärahoja ei siis tippunut.

Parin viikon käsittelyn jälkeen TE-toimistolta tuli päätös, jonka mukaan päivärahojen maksamiselle ei ole esteitä. Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoittanut, että rahojen saaminen olisi sujunut ongelmitta.

– Alkoi toinen show, nyt Kelan kanssa. Helmikuun puolivälissä oli päivärahan hakemispäivä, jolloin sain vain tammikuun lopun osalta päivärahat, koska tässä vaiheessa vielä oli tämä maksueste päällä, Hildén kertaa.

Työttömyyspäivärahaa haetaan takautuvasti.

Työttömyyspäivärahaa haetaan takautuvasti. Hildénin neljän viikon tarkastelujakso on aina kuun puolivälissä, sillä silloin hän ensimmäisen kerran päivärahaa haki.

Tammikuun päivärahat hän sai normaalisti, sillä hänen yrityksensä ei ollut tuolloin vielä pystyssä. Seuraavaksi Kelan virkailija soitti Hildénille ja kertoi tekevänsä selvitystä.

– Sovittiin, että jatkossa haen kuukauden päivärahat kerrallaan ja helmikuun maksut tulevat kuun lopussa kerralla maksettavaksi.

Työttömyyspäivärahahakemuksen piti olla täytettynä 2.3. perjantaina.

– Eipä sekään niin yksinkertaista ollut. Esteenä tällä oli se, että automaattihakemuksessa oli väärä päivämäärä. No, päivämäärä korjattiin ja sain tehtyä hakemuksen perjantaina, Hildén kertoo tuskastuneena.

– Ajattelin, että nyt sitten tiistaina 6.3. rahat olisivat tilillä, mutta mitä vielä.

Vielä tämän viikon maanantaina Hildénin hakemus oli käsittelyssä. Hän soitti Kelaan, josta kerrottiin, että hakemusta kiirehditään.

Puolen tunnin päästä tästä, hän vastaanotti kuitenkin selvityspyynnön yrityksensä tulo- ja menoarviosta vuodelle 2018.

– Mitenköhän niitä voisi antaa, kun ei ole vielä asiakkaita eikä eikä tuloja eikä kyllä liiemmin menojakaan. Ja oikeastaan siinä pyynnössä kysyttiin samat kysymykset, jotka olin jo selvittänyt helmikuussa virkailijalle ja samat litaniat kerroin myös virkailijalle, jonka kanssa puhuin maanantaina puoli tuntia ennen selvityspyyntöä, Hildén purkaa.

Hildén ei ole vastaanottanut helmikuulta lainkaan työttömyyspäivärahoja, joka luonnollisesti vaikeuttaa huomattavasti hänen toimeentuloaan sekä yrityksen käynnistämistä.

Vielä on sangen vaikeaa arvioida, kuinka uudistus on lähtenyt toimimaan.

Uudenmaan TE-toimistosta luonnehditaan Demokraatille, että tuettuun yrittäjyyteen on ollut sangen paljon kiinnostusta. Tammikuussa tuetun yrittäjyyden aloitti kuitenkin vain 33 henkilöä. Vertailuksi esimerkiksi viime tammikuussa starttirahan vastaanotti yli 320 henkilöä Uudellamaalla. Tuetun yrittäjyyden aloittaneiden määrä kuitenkin näyttää kasvaneen helmikuun kuluessa.

TE-toimistosta kerrotaan kuitenkin, että vielä on sangen vaikeaa arvioida, kuinka uudistus on lähtenyt toimimaan.

– Koska uudistus astui voimaan tammikuussa, kukaan ei ole vielä toiminut täyttä neljää kuukautta yrittäjänä. Näin ollen käyttökokemuksia on vielä vaikea arvioida, TE-toimiston Varpu Siivonen kertoo.

Hildénin kohtaamat ongelmat johtuvat pitkälti siitä, kun työttömyysetuudet ja yritystoiminnasta mahdollisesti saatava toimeentulo sovitetaan yhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että etuuden maksajan pitää selvittää yrityksestä mahdollisesti saatava raha.

– Ihmisille saattaa myös tulla yllätyksenä, että yritystoiminnan alussa sitä tutkitaan. Yritystoiminnan harjoittaminen ei ole niin yksinkertainen tilanne. Pitää esimerkiksi selvittää, onko yritys perustettu vasta vai jo aikaisemmin, Lakimies Eeva Vartio Kelasta kertoo.

Työtön ei ole oikeutettu neljän kuukauden tuettuun yrittäjyyteen, mikäli yritystoiminta ei ole täysin uutta. Toimistoissa pyritään myös selvittämään, onko yritysidea todellisuudessa käyttökelpoinen, ettei toiminta lopahda tuetun jakson jälkeen.

Lakimuutos ei aiheuttanut muutoksia TE-toimistojen tarjoamaan starttirahaan. Yritystoiminnan aloittava työtön voi valita, hakeeko hän toimeentulonsa turvaamiseksi starttirahaa vai uutta työttömyysetuutta.

– Näissä kysymyksissä työttömiä auttaa esimerkiksi TE-toimistojen starttiasiantuntijat, Siivonen kertoo.

Hildén ihmettelee, eikö tuetun yrittäjyyden ehtoja voisi selvittää ennen yrittäjyyden aloittamista.

– Näin ei tulisi yhtäkkiä päätöstä, jonka jälkeen työtön on aivan tyhjän päällä ilman tukea.

Byrokratia ei ainakaan ole poistunut.

Hallituksen uudistuksen yhtenä keskeisimmistä tavoitteista työllisyyden parantamisen lisäksi on ollut vähentää työttömiltä vaadittavaa byrokratiaa ja juohevoittaa etuusmaksujen ja aktiivisuuden välistä rajaa.

TE-toimiston Siivosen korviin ei ole ainakaan vielä kantautunut palautetta siitä, onko uudistuksen myötä byrokraattisuus helpottanut mallissa.

– Sekä työnhakija- että yrityspalvelussa voin todeta, että tapaus vaikuttaa varsin yksittäiseltä, Siivonen kertoo.

– Neuvonnassa tuleekin painottaa tulojen vaikutusta työttömyyskorvaukseen, samalla tavoin kuin saatu palkka vaikuttaa työttömyyskorvauksen määrään. Pari asiakasta ei ole meinannut ymmärtää sitä, että saakin soviteltua päivärahaa eikä täysmääräistä, mikäli aloittaa yritystoiminnan työttömyysturvalla.

Hän vielä muistuttaa, että asiakkaan on aina hyvä ottaa yhteyttä omaan päivärahanmaksajaan, työttömyyskassaan tai kelaan, tarkemman tiedon saamiseksi.

Palvelua käytännössä kokeillut Joni Hildénin näkemys on kuitenkin selvä: byrokratia ei ainakaan ole poistunut. Vaikka hänen kohdallaan tuetun yrittäjyyden ehdot täyttyivät ja etuudet maksettiin lopulta paperisodan jälkeen, hänellä meni kuukausi täyttäessä lomakkeita ilman luvattuja etuuksia.

– Näin siis kannustetaan työttömiä lähtemään yrittämään. Taisi Sipilän hallituksen ainoa tavoite olla se, että saadaan työttömät yrittämään ja estetään kaikin keinoin päivärahojen saaminen, Hildén puhahtaa.

Keskustelua aiheesta

Keskustan omakehu- ja syytöskampanja jatkuu, nyt kohteena SDP – Rinteen erityisavustajalta kuitti: ”Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?”

Kuva: Kari Hulkko
Dimitri Qvintus muistuttaa Twitterissä keskustaa puolueen vaalilupauksista.

Keskusta on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa muun muassa syytetään muita puolueita pelottelijoiksi ja otetaan omalle puolueelle kunniaa Suomen talouskasvusta.

Iltalehti uutisoi kampanjasta alkukuusta.

Tällä kertaa keskustan hampaissa on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Videon Twitter-saatteessa viitataan edelliseen hallitukseen, mutta video Antti Rinteen puheesta on tältä vaalikaudelta. Siinä Rinne kritisoi Sipilän hallituksen toimia.

Keskustan mukaan muut puhuvat, mutta puolue on saanut esimerkiksi velkaantumisen kasvun taittumaan.

Rinteen erityisavustaja Dimitri Qvintus on reagoinut keskustan tviittiin.

– Miten meni keskusta noin niin kuin omasta mielestä vaalilupauksen pitäminen? Qvintus kysyy ja viittaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalilupaukseen eduskuntavaalien 2015 alla.

Eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tuensaajien euroista ei ole tarkoitus ottaa pois senttiäkään, Sipilä lupasi.

– Kyllä, tasoa ei leikata, Sipilä vakuutti tuolloin Ilta-Sanomille.

Toisessa tviitissään Qvintus kertoo, miten Sipilän lupauksille on käynyt:

– Keskustan johdolla kaikilta noilta ryhmiltä on leikattu. Vaalilupaus petettiin törkeästi, siitä ei ole kahta sanaa.

Katso video ja tviitit alta:

Keskustelua aiheesta

Kokoomuskentän maakuntakritiikki ei yllätä Orpoa – ”Kyllä se tuki sieltä löytyy”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Puolet kyselyyn vastanneista kokoomuksen aktiiveista vastustaa maakuntamallia, etenkin maakuntien määrä (18) hiertää kenttäväkeä, ilmenee Alma Median tänään tekemästä kyselystä.

Tampereella on parhaillaan koolla noin 550 kokoomusaktiivia puolueen Tulevaisuuspäivillä. Kyselyyn vastasi 193 ihmistä.

Sen sijaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen ja siihen liittyvän valinnanvapauden kannalla on 70 prosenttia vastaajista.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ylläty aktiivien maakuntakritiikistä. Se on ollut hänen tiedossaan.

– Hallintomallin vastustaminen ja siihen epäluuloisesti suhtautuminen on ymmärrettävää. Kokoomuslaiset eivät ole olleet maakuntamallisen pohjan kannattajia, Orpo sanoi Tampere-talossa medialle.

Orpo kuitenkin uskoo, että mitä enemmän tietoa asiasta jakaa, sitä enemmän mallille löytyy myös tukea.

– Maakuntamalli virtaviivaistaa valtion aluehallintoa, keskittää byrokratiaa samaan paikkaan ja karsii turhaa hallintoa. Hyviä perusteluita löytyy, ja kun ne käydään läpi, kyllä se tuki sieltä löytyy.

Maakuntien määrä voi vielä supistua

Kokoomusministerien kyselytunnilla ministerit joutuivat puolustamaan keskustan juhlimaa maakuntamallia varsinkin espoolaisille aktiiveille.

Puheenjohtaja lohdutti lukumäärän kritisoijia muistuttamalla puolueen lakiin kirjaamasta niin sanotusta evoluutiolausumasta. Se oli hänen mukaansa yksi keskeisiä kokoomuksen saavutuksia, kun maakuntamallista neuvoteltiin.

– Meillä on tiukat tulostavoitteet. Jos maakunta ei pysty toteuttamaan niitä sote-palveluita, joita sen asukkaat tarvitsevat, alkavat nopeasti neuvottelut sen maakunnan liittämiseksi toiseen maakuntaan.

Orpon mukaan lainsäädännöllä luodaan pohja ja edellytykset, mutta vasta toimeenpanon aikana ratkaistaan todellisuudessa se, kuinka hyvä järjestelmä pystytään luomaan.

Kokoomus siis luottaa siihen, että maakuntien määrä supistuu näin luonnollisesti?

– En halua antaa tuomioita etukäteen, mutta se pitää silloin tehdä ihmisten palveluiden turvaamiseksi, että yhdistetään maakunnat ja myös niiden hallinto, Orpo sanoi STT:lle.

STT–SANNA NIKULA

Alma-kysely: Kokoomusaktiivit eivät lämpene maakuntauudistukselle – puolet vastustaa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko, Petteri Orpo ja Kai Mykkänen kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella.

Kokoomuksen kenttäväen enemmistö ei kannata maakuntamallia. Asia selviää Alma Median kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella toteuttamasta ovensuukyselystä.

Kyselyyn vastasi 193 kokoomusaktiivia, joista puolet sanoo vastustavansa maakuntauudistusta. Maakuntamallia kannatti alle puolet, 40 prosenttia. Vastaajat olivat huolissaan maakuntien suuresta määrästä sekä byrokratian lisääntymisestä.

Valinnanvapausmallia sen sijaan kannatti 70 prosenttia vastaajista. Vastustajia oli 19 prosenttia ja 11 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Kyselyn toteutti Alma Median lehdet Aamulehti, Iltalehti ja Uusi Suomi. Kokoomuksen puheenjohtajapäiville osallistuu 550 puolueen aktiivia.

Kansanedustajat kuuluttavat lapsisotilassopimuksen hengen perään – vaativat puolustusministeriä puuttumaan alaikäisille tarjottavaan kyseenalaiseen koulutukseen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat puolustusministeriä puuttumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille. Tuomioja ja Paatero ovat jättäneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Yhdistyksen koulutuskalenterista vuodelle 2018 löytyy useita kursseja, joihin alaikäiset voivat osallistua. Koulutukset ovat vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta.

Tuomioja ja Paatero muistuttavat, että tällaiseen koulutukseen on samaisessa laissa määritelty ehdoton 18 vuoden alaikäraja.

– Maanpuolustuksesta annetun lain esitöissä ikärajaa perustellaan lapsisotilassopimuksen kirjausten noudattamisella. Kyse on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjasta koskien lasten osallistumista aseellisiin konflikteihin. Suomi on ratifioinut kyseisen lisäpöytäkirjan vuonna 2002, Tuomioja sanoo tiedotteessa.

Sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille

Tuomiojan mukaan pöytäkirja määrää, että pakollisen asevoimiin värväyksen ja vihollisuuksiin osallistumisen vähimmäisikä on 18 vuotta. Se ei kiellä alle 18-vuotiaan vapaaehtoista asepalvelusta, mutta Suomessa lainsäädäntö noudattaa Unicefin suositusta, eikä asepalvelusta voi suorittaa vapaaehtoisestikaan alle 18-vuotiaana.

– On huolestuttavaa, että tämä lapsisotilassopimuksen henki ei ulotu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen asti, vaan sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille, Tuomioja toteaa.

Tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia

Kansanedustajat pitävät kyseenalaisena, että maanpuolustuksesta annetun lain ikärajavelvoitetta kierretään sillä, että huoltajien suostumuksella näillä kursseilla lapsille luodaan sotilaallisia valmiuksia. Kurssien sotilaallisesta luonteesta ja valmiuskouluttamisesta kertoo muun muassa se, että täysi-ikäisille näiltä kursseilta myönnetään rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia. Tämä tarkoittaa sitä, että Puolustusvoimat pitää kurssilla opittua sotilaallisina taitoina.

– Lapsilla ja nuorilla on muun muassa koulujen ja järjestöjen kautta mahdollisuus tutustua monien eri viranomaisten toimintaan, kuten Puolustusvoimat, Poliisi, pelastuslaitos ja rajavalvonta. Tällaiset molemminpuoliset tutustumiset ovat luonteva kanava kertoa lapsille ja nuorille, miten suomalaiset viranomaiset toimivat, eikä niissä ole kyse minkäänlaisesta koulutustoiminnasta. Myös maanpuolustuksen osalta toiminnan luonteen tulee olla tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia, Paatero kertoo.

Kirjallisessa kysymyksessään kansanedustajat kysyvät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettaviin koulutuksiin.

Keskustelua aiheesta

20 vuotta, 1/3 työpaikoista katoaa – Ihalainen vaatii ison reformin käynnistämistä pikaisesti

Kuva: Johannes Ijäs
Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

Aikuiskoulutuksen puutteista uhkaa tulla merkittävä koulutuksen ja työelämän epätasa-arvon malliesimerkki, entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen kirjoittaa Keskisuomalaisessa.

– Menossa on työelämän murros, jossa teknologinen kehitys sekä hävittää vanhaa työtä että luo uutta työtä. Digitalisaation myötä Suomesta katoaa arviolta kolmasosa nykyisistä työpaikoista seuraavien 20 vuoden aikana. Työtehtävät muuttuvat nopeasti, hän toteaa.

Ihalainen muistuttaa, miten uudet työpaikat usein edellyttävät uudenlaista osaamista, tietoja ja taitoja sekä myös ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

– Työn murroksessa työstään joutuvat luopumaan usein ne, joilla ei ole eväitä selviytyä niistä uusista töistä, jossa digitalisaatiolla on vahva paikkansa. Siksi tutkintotavoitteisen oppimisen rinnalle tarvitaan joustavimpia, elinikäiseen oppimiseen tähtääviä oppimisalustoja ja osaamisen täydentämistä työelämässä. Avoimen korkeakoulun kehittäminen on tässä yksi mahdollisuus.

Demokraatille Ihalainen toteaa vastaavansa kirjoituksellaan samalla myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tämänviikkoisiin puheisiin, joiden mukaan miljoona suomalaista on koulutettava uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

”Robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.”

Ihalaisen mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

– Tällainen työ tulee käynnistää pikaisesti – laajalla valmisteluryhmällä. Ammatillinen aikuiskoulutus on sirpaleista, eikä se riittävästi ennakoi tai tue työllistymistä ja työssä pärjäämistä. Alalta toiselle vaihtavat ovat koulutuspalveluissa väliinputoajia.

– Ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistuksessa tulee yhdistää työpaikoilla tapahtuva koulutus ja yhteiskunnan koulutuspalvelut. Kun työntekijät vaihtavat työtä ja ammattia koulutuksen avulla, tarvitaan sellaisia malleja, joissa oikeus opiskeluun säilyy yli yhden työsuhteen. Yksi keino on rakentaa henkilökohtainen koulutustilimalli niin, että näitä oikeuksia voidaan käyttää seuraavassakin työsuhteessa.

Ihalainen näkee, että myös robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.

– Muuttuvassa maailmassa työ on määriteltävä uudelleen, entistä monipuolisemmin. Työtä ja toimeentuloa ei pidä repiä irti toisistaan, mutta joudumme hakemaan uudella tavalla työn, toimeentulon ja sosiaaliturvan yhtäaikaista kehittämistä tosiaan tukeviksi ratkaisuiksi.

Tärkeintä, että kaikki pysyvät mukana.

Ihalainen muistuttaa, että monityösuhteisuus lisääntyy, ja siinä ihmisellä on yhtä aikaa ja peräkkäin useita työsuhteita tai hän toimii itsensä työllistäjänä.

– Olennaista on tehdä siirtyminen työn tekemisen muodosta toiseen turvallisemmaksi muun muassa koulutuksella sekä kannustavan sosiaali- ja työttömyysturvan avulla.

Hän summaa, että iso kysymys työn murroksessa on, haurastuuko tähänastisen kasvun, tuottavuuden, työllisyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan toisiaan tukeva yhteys.

– Myös alustatalouden töiden osuus kasvaa. Alustataloustöitä jaetaan digitaalisen alustan kautta kerta- ja keikkaluonteisina tehtävinä korvausta vastaan. Perustana ei ole työsuhde vaan työn palkkiopohjaisuus. Haasteena ovat työntekijäturva ja alustatalouden pelisäännöt.

Jos pelisäännöt ovat kunnossa, alustataloustyö voi Ihalaisen mukaan auttaa pääsyssä työmarkkinoille.

– Tärkeintä työelämän murroksen keskellä on huolehtia, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana.

Keskustelua aiheesta