Politiikka
27.6.2017 11:48 ・ Päivitetty: 27.6.2017 11:48
“Aktiivinen työvoimapolitiikka tulee herättää horroksesta” – Lauri Ihalainen esittelee SDP:n pidemmän aikavälin tavoitteita
SDP:n korostaa, että Suomen taloudesta puhuttaessa katseen tulisi olla yli hallituskauden ulottuvan pideämmän aikavälin kasvua vauhdittamissa toimenpiteissä.
Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) esittelee SDP:n pidemmän aikavälin tavoitteita kasvun ja työllisyyden kohentamiseksi. Tänään eduskunnassa käsitellään valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018-2121.
Ihalainen toteaa, että vaikka Suomen taloudessa on monia myönteisiä merkkejä, julkisen talouden tila pysyy edelleen heikkona eikä hallitus tule saavuttamaan keskeisiä julkisen talouden tavoitteitaan.
– Tehokkain ja kestävin keinoin julkisen talouden tervehdyttämiselle on työllisyysasteen nostaminen, Ihalainen sanoo.
– Tämä puolestaan edellyttää työllisyysrahojen nostamista tuntuvasti muun muassa palkkatukirahoituksella ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien erityisesti nuorten koulutusmahdollisuuksien lisäämistä.
Ihalaisen mielestä purevia keinoja ovat oppivelvollisuusiän nostaminen, peruskoulun varassa olevien nuorten aikuisten osaamisohjelman vahvistaminen ja joustavan perhevapaauudistuksen toteuttaminen.
– Nämä ovat todellisia työllistämistä tukevia uudistuksia.
Lisää aiheesta
Työvoimapalvelujen yksityistäminen ei ratkaise ongelmia.
Hän korostaa myös, että aktiivinen työvoimapolitiikka tulee herättää horroksesta henkiin.
– Työvoimapalvelujen yksityistäminen ei ratkaise ongelmia. Kunnilta ei pitäisi viedä mahdollisuuksia itse toteuttaa työllistämistoimia erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työllistämisessä.
SDP on Ihalaisen mukaan esittänyt omissa linjauksissa lukuisia osaamis- ja vientivetoisen kasvun turvaavia tavoitteita.
– Talouskasvu tulevaisuudessa perustuu tutkimus- ja tuotekehitys panostuksiin, osaamiseen, viennin pohjan laajentamiseen ja tuottavuuden nostamiseen, hän toteaa.
– Nyt näistä tulevaisuuden kasvun perusteista leikataan eikä nähdä niitä tulevaisuusinvestointeina.
Tekes saa noin 200 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta kuin vuonna 2011.
Ihalaisen mukaan huolestuttavaa on osaamis- ja innovaatiopolitiikan Tekesin rahoitusta leikkaaminen. Tekes saa noin 200 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta kuin vuonna 2011.
– Fiksulla valtiolla tulee olla vahva rooli strategisten tavoitteiden asettajana ja edellytysten rakentajana. Suomen tulee olla maa johon kannattaa investoida ja jossa on hyvä koulutustaso ja hyvinvointiyhteiskunnan tasa-arvoisuutta vahvistava linja.
SDP on valmistanut myös oman esityksen yritystukien tulevaisuudesta. Ihalaisen mukaan yritystukien perusteita uudistamalla voidaan saada jonkun verran rahoitusta tulevaisuusinvestointeihin.
– Uuden ajan elinkeinopolitiikassa viennin hartioita on laajennettava.
Ihalainen esittelee SDP:n esittämät kolme uudistettua kärkihanketta. Hankkeet ovat Suomen nostaminen EU kärkimaaksi kierto- ja jakamistalouden alalla, nostaa elinkeino- ja työllisyyspolitiikassa merkittävämpään asemaan palvelut sekä arktisen alueen ja pohjoisen ulottuvuuden voimakkaampi osallisuus politiikassa.
– SDP haluaa näillä ja monella muillakin avauksilla, että Suomen pidemmän aikavälin kasvun ja työllisyyden sekä hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisen edellytykset turvataan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.