Työmarkkinat
26.2.2024 10:44 ・ Päivitetty: 26.2.2024 10:44
AKT:n Kokko: Viimeinen naula kollektiivisen edunvalvonnan arkkuun – ”pienet sopimusalat jäävät leijonien armoille”
Hallituksen suunnitelmaa rajata myötätuntolakkoja on kutsuttu myös Lex AKT:ksi. Liiton puheenjohtaja Ismo Kokko ei ilahdu vertauksesta.
– AKT ei hyödy järjestämistään myötätuntolakoista. Enintään saamme niistä vain harmaita hiuksia. Tästä huolimatta hallitus osoittaa meitä sormella työrauhalainsäädäntöä muuttaessaan, vaikka ei sitä ääneen sanokaan, Ismo Kokko toteaa.
Kokko sanoo hallituksen esityksen olennaisemman muutoksen myötätuntolakoissa merkitsevän kirjaimellisesti sitä, että kollektiivisen ja solidaarisen edunvalvonnan arkkuun isketään se viime naula. Jatkossa liitot eivät voisi enää tukea muiden liittojen työtaisteluja myötätuntolakoilla.
– Yksi esimerkki on vuoden 2019 AKT:n myötätuntotyötaistelu, jolla tuettiin postilaisten työtaistelua. Jatkossa sellainen ei todennäköisesti onnistu.
Kokon mukaan hallituksen esityksessä ilmeisesti jää vielä kuitenkin se mahdollisuus, että toinen liitto voi tukea tiettyyn yritykseen kohdistuvia työtaistelutoimia. Tällainen oli esimerkiksi Keitele Groupin tapaus, jossa AKT saarrollaan lopetti sen viennin. Taustalla oli yrityksen ja Teollisuusliiton riita yrityskohtaisesta sopimuksesta.
Tilanne on kuin savannilla, jossa leijonat vaanivat gasellilauman heikoimpia yksilöitä.
KOKKO näkee tulevaisuudessa etenkin pienempien liittojen tilanteen tukalana. Hän vertaa hallituksen ja työnantajien toimintaa afrikkalaispetojen maailmaan.
– Tilanne on kuin savannilla, jossa leijonat vaanivat gasellilauman heikoimpia yksilöitä. Tilanne muuttuu aika pahaksi, kun tähän vielä yhdistetään paikallisen sopimisen lisääminen, Kokko summaa.
Hän ihmettelee työrauhalainsäädännön lainvalmistelua. Lakiesityksessä puhutaan muun muassa kohtuullisuusharkinnasta, jolle ei kuitenkaan ole mitään mittareita. Kokko kuvaa tätä veteen piirretyksi viivaksi.
– Virkamiehet valmistelevat lakeja, joiden soveltamisesta tai pitävyydestä he eivät tiedä. Ne jätetään tietoisen puhtaasti tuomioistuimille.
HALLITUS esitteli työrauhalainsäädännön uudistusta viime viikolla. Esitys siitä on tarkoitus antaa eduskunnalle tällä viikolla. Tavoitteena on, että lakimuutokset tulisivat voimaan heinäkuun alussa.
Hallitus suunnittelee poliittisten työtaisteluiden keston rajoittamista siten, että poliittinen lakko saisi kestää enintään 24 tuntia ja muut poliittiset työtaistelutoimet enintään kaksi viikkoa.
Lisäksi hallitus aikoo esittää, että tukilakosta tai poliittisesta lakosta pitäisi ilmoittaa viimeistään seitsemän päivää ennen lakon alkua.
Poliittista lakkoa ei saisi toimeenpanna, jos sillä tosiasiallisesti jatketaan aikaisemmin järjestettyä poliittista työtaistelua.
Laittomasta lakosta tuomittavan hyvityssakon tasoa korotettaisiin niin, että sakon ylärajaksi säädettäisiin 150 000 euroa ja alarajaksi 10 000 euroa. Hyvityssakko voitaisiin kuitenkin erityisestä syystä tuomita vähimmäismäärää pienempänä tai jättää tuomitsematta kokonaan. Tällä hetkellä hyvityssakon enimmäismäärä on 37 400 euroa.
Hallitus aikoo myös esittää, että työntekijälle voitaisiin määrätä 200 euron hyvityssakko, jos hän tietoisesti jatkaa sellaista työtaistelua, jonka tuomioistuin on katsonut lainvastaiseksi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.