Työmarkkinat
28.11.2024 11:39 ・ Päivitetty: 28.11.2024 12:01
”Ala, joka on ollut tuttu ja turvallinen, onkin yhtäkkiä muuttunut epävarmaksi” – Super huolissaan hyvinvointialueiden säästöistä
Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat merkittävästi lakisääteisten palvelujen saatavuutta ja aiheuttavat hoitajille epävarmuutta toimeentulosta, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super varoittaa.
– Poliitikkojen on varmistettava riittävä rahoitus hyvinvointialueille, jotta ne voivat tarjota laadukkaita palveluja ilman jatkuvia säästöpaineita, Superin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen vaatii tiedotteessa.
Kinnunen muistuttaa, että lakisääteisten palvelujen turvaaminen on viime kädessä eduskuntaan valittujen kansanedustajien velvollisuus.
– Jos he eivät kanna vastuuta, hyvinvointialueilla joudutaan tekemään päätöksiä, jotka ovat lainsäädännön vastaisia ja voivat olla hengenvaarallisia tai jopa kuolettavia palveluja tarvitseville kansalaisille.
Hoitajille ja muille sote-alan ammattilaisille säästöt näkyvät konkreettisesti toimeentulon heikkenemisenä ja jatkuvana epävarmuutena, Kinnunen huomauttaa.
– Ala, joka on ollut tuttu ja turvallinen, onkin yhtäkkiä muuttunut epävarmaksi. Säästötoimet voivat johtaa jopa lomautuksiin ja irtisanomisiin, mikä lisää epävarmuutta toimeentulosta. Huoli oman työpaikan säilymisestä ja asiakkaille annettavan palvelun laadun heikentymisestä koettelevat hoitajan jaksamista.
On tärkeää, että sote-sektorin työnantajat pystyvät turvaamaan osaavan ja koulutetun henkilöstön saatavuuden tulevina vuosina, Kinnunen muistuttaa.
Palvelutarve kasvaa erityisesti vanhusväestössä väestörakenteen muuttuessa, ja samaan aikaan sote-henkilöstö eläköityy voimakkaasti. Pienenevät ikäluokat taas aiheuttavat ongelmia esimerkiksi lähihoitajien koulutusmääriin. Hyvinvointialueiden säästöratkaisut eivät helpota tätä yhtälöä, Kinnunen sanoo.
– Työolosuhteita ja palkkausta on kehitettävä, jotta ala säilyttää vetovoimansa ja pystyy pitämään nykyiset työntekijänsä ja saamaan myös uusia ammattilaisia.
Superin edustajisto on koolla Helsingissä 28.-29. marraskuuta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.