Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Älähdys eduskunnasta: “Nytkö meidän pitäisi vielä maksaa niille veronmaksajien rahoilla lisämiljardeja?”

Yhden hengen eduskuntapuolue Liike Nyt on huolissaan siitä, että pk-yritysten tukimiljardit uhkaavat valua vuokrien mukana ulkomaisille jättisijoittajille.

Demokraatti

Demokraatti

Puolueen mukaan nyt eletään kriittisiä hetkiä sen suhteen, mihin yritysten pelastamiseen tarkoitetut miljardit menevät.

”Nyt kun henkilökunta on esimerkiksi ravintoloista suurelta osin lomautettu, suurimmat kulut ovat vuokrakuluja. Vuokranantajia taas ovat nykyään lähinnä isot kiinteistösijoittajat ja kaikenlaiset kauppakeskusoperaattorit. Jos valtio nyt avustaa ravintoloita niin, että kaikki rahat menevät vuokrien maksuun, miljardit valuvat sitä kautta ulkomaille. Se ei voi olla kenenkään kannalta järkevää”, Liike Nytin ainoa kansanedustaja Harry Harkimo sanoo.

Puolue ottaa esille Cityconin ja Spondan, jotka ovat suuria vuokranantajia ja kiinteistöomistajia Suomessa. Citycomin suurimmat omistajat ovat Gazit-Globe Ltd 48.6 prosentin omistuksella – kotipaikka Tel Aviv – sekä 15 prosentin osuudella kanadalainen eläkevakuutusyhtiö. Spondan suurin omistaja taas on Polar Bidco, Luxemburg – jonka omistaa amerikkalainen Blackstone.

”Nämä firmat eivät ole tulleet yhtään vastaan ravintoloiden tai muiden yrittäjien vuokrista. Citycon on saanut jo ison hätäapusijoituksen Euroopan Keskuspankilta. Nytkö meidän pitäisi vielä maksaa niille veronmaksajien rahoilla lisämiljardeja?”

Liike Nyt ehdottaa, että hallitus kieltäisi niitä perimästä kolmen kuukauden ajalta vuokraa.

”Tehtävä ei ole siltä osin helppo, mutta vuokra-asiaan on mahdollista vaikuttaa. Tanskassa on laki, joka takaa, ettei vuokranantaja voi periä vuokria, jos hallitus on pistänyt kieltoja eikä vuokralainen pysty käyttämään tilaa siihen toimintaan kuin se on tarkoitettu. Laissa on myös maininta, että vuokranantajan pitää tulla vastaan, jos tiloja ei voi käyttää täysin sillä tavalla kuin on pakko. Tämä vertautuisi esimerkiksi Suomen nykytilaan, jossa ulosmyynti on sallittua mutta asiakkaita ei saa päästää sisälle.”

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE