Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

10.1.2020 10:34 ・ Päivitetty: 10.1.2020 10:34

”Alalle ei valmistu riittävästi ammattitaitoista väkeä” – vuosittain pitäisi kouluttaa jopa 1 500 uutta hoiva-avustajaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kuntatyönantajat KT, Hyvinvointiala Hali sekä joukko oppilaitoksia ja hoiva-alan yrityksiä vaativat yhteisessä kannanotossaan hoiva-avustajakoulutuksen vakiinnuttamista ja hoiva-alan koulutuksen lisäämistä.

Demokraatti

Demokraatti

Perusteluna vaatimuksille on muun muassa hoiva-alalla työskentelevien eläköitymisvauhti.

– Nykyisillä koulutusmäärillä ei alalle valmistu riittävästi ammattitaitoista väkeä. Työvoimapula kasvaa entistä suuremmaksi siinä vaiheessa, kun ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitus nousee 0,7:ään, lausunnossa todetaan.

Lisäksi hoivan tarve kasvaa jatkuvasti.

Lausunnon allekirjoittajat vaativat yhtenäistä ja tasalaatuista hoiva-avustajakoulutusta joka puolelle Suomea.

– Näin työnantajat tietävät, millaista osaamista hoiva-avustajakoulutus tuottaa.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että hoivatyön kriisit ja pulmat voidaan ratkaista lisäämällä alalle henkilökuntaa ja rahoitusta.

Lisää aiheesta

– Hoiva-avustajat eivät korvaa lähihoitajia. Hoiva-avustajat turvaavat osaltaan laadukasta hoito- ja hoivatyön ketjua lisäämällä resursseja asiakkaiden ja potilaiden inhimilliseen kohtaamiseen, hän painottaa tiedotteessa.

”Asiaan pitää tarttua nyt.”

Lausunnossa todetaan, että hoiva-avustajakoulutuksen asema on määriteltävä nopeasti tutkintokokonaisuudessa. JHL kutsuikin keskeiset hoiva-alan toimijat koolle vanhuspalveluiden kriisin tainnuttamiseksi.

– Tuloksena syntyi yhteinen näkemys alan työvoiman tarpeesta ja tehtävärakenteiden kirkastamisesta, JHL:n sopimustoimitsija Kari Bagge kertoo.

Koulutuksen on lausunnon mukaan oltava myös sellaista, että se voidaan lukea hyödyksi jatko-opintoja varten, esimerkiksi lähihoitajan tutkinnon suorittamiseksi.

Lausunnossa esitetään, että koulutus toteutettaisiin työ- ja elinkenopoliittisena ratkaisuna. Mukaan koulutuksen kehittämiseen tulisivat sekä sosiaali- ja terveys-, työ- ja elinkeino- että opetus- ja kulttuuriministeriö.

– Asiaan pitää tarttua nyt, jotta koulutus olisi asianmukaista silloin, kun mitoituslainsäädäntö tulee voimaan.

Vanhuspalvelujen työvoiman tarpeen arvioidaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä 24 000 hengellä. Eläkepoistuma on noin 15 000 henkeä. Vuosittain pitäisi valtakunnallisesti kouluttaa jopa 1 500 hoiva-avustajaa, jotta vuoteen 2030 mennessä alalla työskentelisi noin 10 000 hoiva-avustajaa muiden hoito-alan ammattilaisten lisäksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU