Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Älkää tehkö Suomesta Panamaa” – Lindtman: “Tämänkin keskustelun aikana EU menetti 60 miljoonaa veronkierrolle”

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ja pääministeri Juha Sipilä kävivät tiistaina eduskunnassa vain painamassa läsnäolonappia ja kiiruhtivät takaisin kehysriihineuvotteluihin. Eduskunnasta lähti viesti riiheen: "Veroparatiisitalous on saatava kuriin".

Kohutut Panama-paperit nousivat odotetusti keskusteluun eduskunnassa, kun se käsitteli tiistaina valtioneuvoston jäsenten sidonnaisuuksia.

– En epäile, en väitä enkä halua uskoa, että kenelläkään on näihin yhteyksiä Suomen valtioneuvostossa. Mutta kun on Panama-papereita käynyt läpi, niin näkee, miten myös vallankäyttäjät käyttävät veroparatiiseja hyväkseen omaisuutensa piilotteluun, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) korosti.

Häneltä lähti viesti Kesärantaan, jossa hallitus on koolla kehysriihessään.:

– Nyt ei riitä, että tuomitaan laiton veronkierto, nyt pitää ryhtyä toimiin laillisen veronkierron eli verovälttelyn estämiseksi. Suomen pitää ottaa aivan uusi ote.

SDP:n Timo Harakka piti välttämättömänä, että Suomi on omistustietojen julkisuudessa maailman eturintamaa – mitä se tällä hetkellä onkin. Hän pitikin “täysin käsittämättömänä”, että hallitus on tuomassa esityksen arvopaperiosuuksista, jotka heikentävät rajusti omistamisen avoimuutta.

– Se mahdollistaa suomalaisten omistusten siirron ulkomaisiin hallintarekistereihin. Vetoan hallitukseen: älkää tehkö Suomesta Panamaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) laski keskustelun kuluessa, että EU-maat menettivät 60 miljoonaa veronkierron seurauksena. Kokoluokka on hurja.

Lisää aiheesta

Sopii kysyä, kuka niitä toimia jarruttaa.

Hän pääsi myös kuittaamaan kansanedustaja Maria Tolppaselle (ps.), joka hämmästeli sitä, kuinka salissa on yllätytty Panama-keissistä. Tolppasen mukaan veronkiertoasiat on tiedetty Suomessa jo aikaisemminkin ja on korkea aika puuttua niihin.

– Sopii ihmetellä, kuka niitä toimia jarruttaa. Esimerkiksi Euroopan parlamentissa perussuomalaisten edustajat äänestivät pakollista maakohtaista raportointia vastaan, Lindtman huomautti.

Viime kaudella Suomi nousi kansainvälisen veronkierron vastaisen torjunnan kärkeen. Lindtman kysyi, mitä tekee hallitus: “Sanat eivät riitä, nyt on ryhdyttävä tekoihin.

Monessa puheenvuorossa varoitettiin turhasta hurskastelusta ja vaadittiin konkretiaa. SDP:n Mika Kari teki viime kaudella lakialoitteen, joka velvoittaisi tilintarkastajat ilmoittamaan tilintarkastuksessa huomatut talousrikosepäilyt viranomaisille. Hallituksen samansisältöinen esitys joutui poliittisen oikeiston torppaamaksi.

– Nyt kannattaisi ottaa hyvät keinot käyttöön. Niitä löytyy myös selän takaa, hän vinkkasi.

Vihreä eduskuntaryhmä esitti, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun toimista veronkierron ja verovälttelyn kitkemiseksi.

– Tässä julkisen talouden tilanteessa kannattaisi tehdä kaikki mahdollinen paremman veronkannon eteen sen sijaan että leikataan palveluista ja tulonsiirroista, ryhmä perusteli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE