Työmarkkinat
26.11.2024 12:54 ・ Päivitetty: 26.11.2024 12:54
Ammattijärjestöt: Hus ei noudata irtisanomisjärjestystä, vaatinut työntekijää itse irtisanoutumaan – tiukka kannanotto lain noudattamisesta
Palkansaajajärjestöt vaativat Hus-yhtymää huolehtimaan työnantajavelvoitteistaan ja noudattamaan Suomen lakia.
Pääsopijajärjestöt Sote ry, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Julkisen alan unioni Jau ovat toimittaneet Husin johdolle kannanoton asiasta. Niiden mukaan Hus on pitkälti unohtanut velvoitteensa työnantajana, kun se aloitti työntekijöidensä historiallisen irtisanomisaallon viime vuonna.
Puutteita on esimerkiksi irtisanomisjärjestyksen noudattamisessa ja työntekijöiden informoinnissa, järjestöt kritisoivat.
Hus on järjestöjen mukaan itse kertonut toteuttavansa irtisanomiset ottamatta selvää mitä pitää huomioida työehtosopimuksen mukaan, kun harkitaan työntekijöiden irtisanomisjärjestystä.
– Tämän tarkoittaa sitä, että Hus tulee rikkomaan työehtosopimuksen määräystä irtisanomisjärjestyksestä, kannanotossa todetaan.
HUS ON ilmoittanut osalle henkilöstöään, että jos työntekijä ei ota vastaan työnantajan tarjoamaa samaa tai eri työtä toisesta työntekopaikasta, tämän pitäisi itse irtisanoa työsuhteensa ja olla irtisanomisajan töissä sillä työntekopaikalla, johon hän ei halunnut siirtyä, järjestöt kirjoittavat.
– Tämä ei ole lainmukaista. Työntekijöillä ei ole mitään velvoitetta irtisanoa itseään tilanteessa, jossa työnantaja toimintansa uudelleenjärjestelynä lakkauttaa toiminnon, jossa työtekijä työskentelee, järjestöt painottavat ja vaativat Husia oikaisemaan väärän käsityksensä ja ohjeistuksensa välittömästi.
Hus ei ole niiden mukaan myöskään ohjeistanut esihenkilöitä kertomaan työntekijöille selkeästi esimerkiksi kuulemiskutsusta – että se koskee irtisanomista.
– Työnantajan velvoite on ilmaista selkeästi kutsussa tilaisuuden aihe. Muutoin työntekijän tai viranhaltijan oikeus ottaa tilanteeseen avustaja ei voi täyttyä, eikä tilaisuus täytä lain kuulemistilaisuudelle asettamia kriteerejä.
AMMATTIJÄRJESTÖT muistuttivat Husia myös siitä, että sillä on velvollisuus tarjota muuta työtä taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä irtisanotulle työntekijälle ja viranhaltijalle. Tämä velvollisuus ulottuu kaikkiin Husin yksiköihin.
– Velvoite kohdentuu ensi sijassa henkilön aiempiin tehtäviin. Mutta sen ohella on tarjottava kaikkea muuta työtä, jota työntekijä koulutuksensa, kokemuksensa tai muun osaamisensa perusteella kykenee tekemään.
Oikeuskäytännön mukaan työtä pitää tarjota lain sanamuodon mukaisesti siten, että ensi sijassa tarjotaan työntekijän työsopimuksen mukaisia työtehtäviä, järjestöt toteavat.
– Kun työnantajana on Hus, työsopimuksen mukaisia tehtäviä on tarjottava riippumatta siitä, onko tarjottava työ samassa vai toisessa tulosalueessa tai -yksikössä.
Sote ry:hyn kuuluvat hoitajajärjestöt Tehy ja Super. Jauhun kuuluvat ammattijärjestöt JHL ja Jyty. Juko edustaa Husissa 18 ammattijärjestöä, muun muassa Lääkäriliittoa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.