Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Ammattiliitoilta selvitys: Työajan lyhennys korvattu lomautuksia avokätisemmin – “Olisiko meillä jotain opittavaa muista maista?”

Eurooppalaiset maat ovat vastanneet eri tavoin koronakriisin mukanaan tuomiin työllisyysongelmiin. Useissa maissa on otettu käyttöön lyhennetyn työajan järjestelmiä, joissa valtio korvaa osan ansiomenetyksestä.

Demokraatti

Demokraatti

Näissä järjestelmissä työntekijän ansiotaso on säilynyt selkeästi korkeampana kuin Suomessa käytössä olevassa lomautusmenettelyssä, joka estää irtisanomisia.

Toisaalta lyhennetyn työajan järjestelmissä tukea maksetaan yleensä selvästi lyhyemmän ajan kuin mitä suomalaisessa lomautusjärjestelmässä. Pisimmät tukitoimet on sovittu Itävallassa, jossa tuet ulottuvat ainakin maaliskuun loppuun 2021.

Muun muassa tällaisiin johtopäätöksiin päädytään kolmen suomalaisen työmarkkinajärjestön, Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Paperiliiton, teettämässä selvityksessä.

Selvityksen tehnyt kokenut työmarkkinakonsultti Jyrki Raina tutki työsuhteiden säilyttämiseen käytettyjä keinoja kuudessa EU-maassa: Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Itävallassa ja Espanjassa.

Rainan selvityksestä käy ilmi, että korvauksen taso on joka vertailumaassa korkeampi kuin lomautusajan palkka Suomessa.

Työntekijä saa eri maissa 60-100% normaalista ansiostaan, kun Suomessa mediaanipalkalla noin 3 000 euroa kuussa työskentelevä lapseton saa vajaat 1 700 euroa eli 56% entisestä ansiostaan. 4 000 euron kuukausipalkalla suomalainen saa hiukan alle 50% entisestä palkastaan ja 5 000 euron palkalla enää 43%. Vertailumaissa työaika myös aina pienenee enemmän kuin palkka.

Yksi Rainan tekemä havainto oli myös se, että monessa maassa valtiovalta on asettanut tuen ehdoksi esimerkiksi irtisanomissuojan ja kieltänyt osingonjaon.

– Myös ammattiliitoilla ja työntekijöillä on ollut vahva rooli, kun tuesta on päätetty, Raina toteaa tiedotteessa.

Selvitys osoittaa, että toisin kuin aiemmissa kriiseissä, eri maissa on nyt ollut selkeästi halua pitää kiinni osaavasta työvoimasta myös poikkeusoloissa.

– Sinänsä erittäin kalliiksi tulevilla järjestelyillä on myös pidetty yllä ostovoimaa, mikä on osaltaan lieventänyt kriisin talousvaikutuksia.

“Nyt työntekijät pidettiin töissä, valtio maksoi ja kaikki hyötyivät.”

Raina huomauttaa, että rahaa on poltettu joka maassa ja poltetaan edelleen. Hänen mukaansa hallitusten ja työmarkkinajärjestöjen yhteinen johtopäätös näytti olevan, että kymmenen vuoden takaisen talouskriisin virheitä ei toisteta.

– Silloin useimmissa maissa kiristettiin vyötä, miljoonia työpaikkoja katosi pysyvästi ja kansalaiset kärsivät. Nyt työntekijät pidettiin töissä, valtio maksoi ja kaikki hyötyivät. Lasku on toki valtava ja sitä maksetaan pitkään.

Lyhennetyn työajan kustannukset ja sosiaaliturvamaksujen korvaaminen ovat vain yksi osa tukia.

Selvityksen teettäjät toivovat avointa keskustelua siitä, olisiko meillä jotain opittavaa muiden maiden käytännöistä.

– Sinänsä suomalainen työmarkkinajärjestelmä näyttää jälleen osoittaneen joustavuutensa ja sopeutumiskykynsä vaikeassa tilanteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE