Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Ammattiliitolta suorat sanat: “Ei pienituloisilta voi ensin ottaa ja sitten esittää huolestunutta heidän pärjäämisestään”

Arja Jokiaho

Palvelualojen ammattiliitto PAM vaatii muutoksia euroistamisen malliin ja hallitusohjelman työelämää kehittävien hankkeiden toteuttamista.

Demokraatti

Demokraatti

Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu useita palvelualojen näkökulmasta merkittäviä tavoitteita. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen odottaa, että nämä tavoitteet myös toteutuvat ja muistuttaa siksi, että hallituksella on vielä mahdollisuus jäljellä olevan 215 päivän aikana näyttää, että se haluaa tehdä työelämästä parempaa.

”Tämä vaatii hallitukselta kykyä viedä loppuun useita aloittamiaan lainsäädäntöhankkeita kuten palkka-avoimuus ja raskaussyrjinnän ehkäiseminen”, Rönni-Sällinen toteaa tiedotteessa.

Hän odottaa hallituksen korjaavan malliaan euroistamisesta, koska se on pienituloisten kannalta kohtuuttoman ankara ja kallis.

Hallitus suunnittelee, että ansiosidonnaisen työssäoloedellytys euroistetaan vuoden 2023 alusta alkaen. Euroistaminen tarkoittaa sitä, että pääsy päivärahalle ei riipu työttömyyttä ennen tehtyjen työtuntien määrästä, vaan palkasta. Muun muassa palkansaajakeskusjärjestö SAK on kritisoinut hallituksen esitystä, joka heikentäisi sen mukaan pienituloisten työntekijöiden turvaa, kun osa-aikaisesti vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevillä työttömyyspäiväraha saattaisi laskea nykyisestä.

“Tämä synnyttää jälleen kerran uusia kannustinloukkuja.”

”Jos euroistaminen toteutuu hallituksen esittämällä tavalla, suuri joukko pienipalkkaisia pätkätyöläisiä tippuu pois ansioturvan piiristä. Myös työttömyysturvan piiriin pääsy vaikeutuu pienituloisimmille. Tämä synnyttää jälleen kerran uusia kannustinloukkuja”, Rönni-Sällinen kertaa hallituksen euroistamisen mallin ongelmia.

Lisää aiheesta

Euroistaminen itsessään on hänen mielestään kunnioitettava tavoite, jota ei kuitenkaan voida toteuttaa laittamalla erityisesti pienituloisia naisia ahtaalle.

PAM MUISTUTTAA, että kiihtynyt inflaatio heikentää suomalaisten toimeentuloa. Elintarvikkeiden ja asumisen kustannusten kasvu osuu kipeimmin pienituloisiin ja tämän vuoksi hallituksen tekojen pitää olla liiton mielestä linjassa keskenään.

”On ristiriitaista, että samanaikaisesti lähes jokainen puolue on kiinnostunut pienituloisten selviämisestä hintojen noustessa ja inflaation iskiessä. Samaan aikaan kuitenkin esitetään euroistamista, jossa juuri pienituloiset ovat säästöjen kohteena. Ei pienituloisilta voida samanaikaisesti ensin ottaa ja tämän jälkeen esittää huolestunutta heidän pärjäämisestään”.

Rönni-Sällinen painottaa, että tämän vuoksi euroistamisen järkeistämisestä on ehdottomasti sovittava riihessä. Sen lisäksi hallituksen on hänen mielestään punnittava kaikki mahdolliset keinot, joilla voidaan helpottaa pienituloisten työntekijöiden kohtaamaa kustannuskriisiä.

“Sen sijaan, että pyrittäisiin suoraan vaikuttamaan esimerkiksi sähkön tai polttoaineiden hintaan, olisi huomattavasti kustannustehokkaampaa tarjota tukea niille, jotka sitä eniten tarvitsevat esimerkiksi tulovero- ja etuusjärjestelmien kautta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE