Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Ammattiliitto ärähtää lastensuojelun epäkohdista: ”Kyseessä ei ole leikin asia” – lakia rikotaan surutta

Thinkstock

Kuntien henkilöstövaje vaarantaa lastensuojelun asiakkaiden tilanteen, ja korjausliike tarvitaan heti, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vaatii.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Lastensuojelulain mukaan yhden lastensuojelun sosiaalityöntekijän vastuulla saa tällä hetkellä olla enintään 35 lasta. Aluehallintovirastot ovat ottaneet syyniin kuntia eri puolilla Suomea lasten enimmäismäärän ylittymisen takia.

Kuntayhtymiä Essotea ja Siun Sotea ovat uhanneet 200 000 euron uhkasakot lastensuojelun puutteista. Kaavin kunnassa asiakasmäärä on ollut jopa kaksinkertainen lain määräyksiin verrattuna, Yle uutisoi. Myös Rovaniemen, Oulun, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat saaneet hiljattain aluehallintovirastoilta selvityspyynnön lastensuojelulain noudattamisen laiminlyönnistä.

Kuntien lastensuojelun tilanne on tiedossa myös Talentiassa.

– Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja siitä, että kunnat eivät ota lakia vakavasti ja tee todellisia toimenpiteitä rekrytoidakseen sosiaalityöntekijöitä. Kyseessä ei ole leikin asia vaan lapsen etu, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio painottaa tiedotteessa.

”Olen pettynyt työnantajien reagointiin.”

Länsiväylä uutisoi kesäkuussa, että 12 Espoon lastensuojelun johtavaa sosiaalityöntekijää teki tilanteesta itse valituksen aluehallintovirastoon. Myös Essoten uhkasakon taustalla ovat työntekijöiltä tulleet ilmoitukset Länsi-Savon mukaan.

Työntekijöiden huoli koskee kautta linjan juuri lastensuojelun henkilöstövajetta ja sen seurauksia.

– Sosiaalihuollon henkilöstöä sitoo ilmoitusvelvollisuus. Tilanteissa, joissa työnantaja ei kanna omaa vastuutaan, tulee työntekijöiden ja esihenkilöiden tehdä siitä ilmoitus oman alueen aluehallintovirastoon. Juuri siten työntekijät ovat toimineet näissä tapauksissa, mutta olen pettynyt työnantajien reagointiin ja siihen, että kunnat eivät ole kantaneet vastuutaan, Karsio sanoo.

MTV Uutiset kertoi viime vuonna Kuntaliiton koronakyselyn tuloksista, joiden mukaan lastensuojelun tarve kiihtyi entisestään korona-aikana samalla kun työvoimatilanne on kurjistunut.

– Lastensuojeluilmoitusten määrä näyttää olevan pysyvässä kasvussa ja kuormittavan sekä sosiaalihuoltolain mukaisia perhepalveluja että lastensuojelua, Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen kertoo.

– Lastensuojelulain mitoitukseen on kuitenkin ollut aikaa varautua kunnissa, Karsio lisää.

”Ensimmäinen ratkaisu on palkkauksen korjaaminen.”

Kuntien rekrytointiongelmiin on Karsion mukaan olemassa yksinkertainen ratkaisu.

– Ensimmäinen ratkaisu on palkkauksen korjaaminen. Kunnat ovat tehneet vain näennäisiä toimia, kuten nostaneet vakanssien määrää, mutta palkkaukseen ei ole panostettu. Palkkauksen kuntoon laittaminen tuottaa lopulta säästöä, kun asiakkaiden tilanteet eivät pääse kriisiytymään henkilöstöpulan takia.

Talentia muistuttaa myös, että julkisen vallan käyttöä sisältäviä työtehtäviä, joihin sisältyy asiakkaan perusoikeuksia turvaavia viranomaispäätöksiä, ei voi teettää yksityisten yritysten ostopalveluina.

Uutista korjattu: Essote ja Siun Sote eivät ole saaneet uhkasakkoa vielä vaan niitä uhataan sillä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE