Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ammattiliitto täräyttää: Rahat käteen etukäteen, jos työttömyyskassan ruuhka uhkaa viivästyttää maksatusta

Istock

Insinööriliitto on valmis hoitamaan lomautetuksi tai työttömäksi joutuneen jäsenensä työttömyysetuutta vastaavan summan etukäteen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tämä on mahdollista siinä tapauksessa, että liiton jäsenen ensihakemuksen etuuden maksatukseen uhkaa tulla kohtuuton viive, koska työttömyyskassassa on ruuhkaa.

Liiton hallituksen tekemä päätös koskee tässä vaiheessa korkeasti koulutettujen KOKO-kassaa, jossa noin 97 prosenttia liiton työttömyyskassaan kuuluvasta jäsenkunnasta on jäsenenä.

Myös muissa työttömyyskassoissa otetaan liiton mukaan tarvittaessa myöhemmin sama käytäntö.

– Elämme poikkeuksellisia aikoja, mutta oli tilanne mikä tahansa, lomautetuksi tai työttömäksi joutuneen jäsenen tai hänen perheensä toimeentulo ei saa vaarantua työttömyyskassaan mahdollisesti syntyvien ruuhkien takia, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo perustelee tiedotteessa.

Hänen mukaansa tilanne ei vielä ole akuutti ja ajankohtainen.

– Mutta olemme tehneen päätöksen jäsenten auttamiseksi ja selvitämme tähän liittyvät käytännön asiat ensi tilassa.

”Ajan myötä kiirettä tulee varmasti jokaiselle työttömyyskassalle.”

Salo huomauttaa, että on takana vasta muutamia viikkoja, ja jo nyt puhutaan sadoista tuhansista lomautetuista. Pahimpaan myrskyyn ovat joutuneet ensimmäisessä vaiheessa palvelualat, mutta myös teollisuudessa monet yritykset ovat ilmoittaneet alkavista yt-neuvotteluista.

– Ajan myötä kiirettä tulee varmasti maan jokaiselle työttömyyskassalle. Olemme jo tässä vaiheessa lisänneet henkilöstöresursseja KOKO-kassalle helpottamaan lisääntyvien hakemusten käsittelyä. Liiton velvollisuus on kaikin tavoin auttaa jäsenkuntaa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, Salo sanoo.

Hänen mukaansa työttömyysturvaetuuksien käsittelyn ja maksatuksen varmistaminen ei ole ainoa palvelu, johon Insinööriliitto on ryhtynyt. Se on tehostanut jäsenpalvelujaan, kuten työsuhdeneuvontaa ja koulutustarjontaa.

– Huomionarvoista on myös se, että olemme yhdessä muiden liittojen kanssa olleet vaikuttamassa siihen, miten lainsäädännön muutosten kautta voidaan turvata paitsi lomautetuksi tai työttömäksi joutuneiden ihmisten toimeentulo myös mahdollisimman monta työpaikkaa ja yritystä, Salo sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE