Työmarkkinat
25.3.2020 14:50 ・ Päivitetty: 25.3.2020 14:50
”Tilanne on katastrofaalinen” – kymmeniä tuhansia ravintolan työntekijöitä uhkaa nyt väistämättä työttömyys
Hallituksen aie sulkea ravintolat ja kahvilat ei tullut Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtajalle Annika Rönni-Sälliselle suurena yllätyksenä.
– Kyllä tämä on todella katastrofaalinen, hurja tilanne nimenomaan palvelualoille, hän kuvailee koronaepidemian vaikutuksia Demokraatille.
Rönni-Sällisen mukaan jo ennen rajoitusten alkamista ravintoloissa kysyntä on laskenut roimasti – ja se on merkinnyt yt-neuvotteluja isossa osassa alan työpaikkoja.
– Lomautuksia on jo ollut ja ne lisääntyvät entisestään. Valtaosa ravintola-alan työntekijöistä jää ilman töitä. Pahoin pelkään, että jos konkurssiaalto alkaa, moni jää kokonaan työttömäksi. Mutta kyllä kymmeniä tuhansia jää ilman töitä.
Keihin sitten ravintolamaailmassa paikkojen sulkeminen iskee pahimmin?
– Tarjoilijoista varmaan kaikkiin. Kokeille ehkä on jossain määrin töitä, jos ruoan ulosmyynti sujuu. Majoituspuolen työntekijät, kuten vastaanottovirkailijat ja kerroshoitajat, kärsivät myös, koska hotelleista iso osa on ilmoittanut sulkevansa ovensa. Kyllä tämä osuu lujaa kaikkiin, Rönni-Sällinen pohtii.
Kentältä tulee liittoon huolestuneita viestejä, kaksi asiaa nousee yli muiden. Toinen on luonnollisesti toimeentulo, jos jää ilman töitä.
Lisää aiheesta
– Mutta toisaalta työssäkäyvillä on huoli omasta ja läheisten terveydestä – varsinkin jos kuuluu riskiryhmään. Meidän jäsenemmehän ovat pääsääntöisesti asiakaskontaktissa koko ajan, Rönni-Sällinen huomauttaa.
PAMissa oli viime vuoden lopulla noin 210 000 jäsentä. Heistä reilu viidennes työskentelee matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluissa.
PAMin työttömyyskassaan on odotettavissa ruuhkaa. Mitään lukuja ei ole vielä antaa, koska ansiopäivärahoja haetaan aina jälkikäteen. Rönni-Sällisen mukaan aikamoisia haasteita on joka tapauksessa edessä niin rahan kuin käsittelijöiden riittävyydessä, jos pahimmillaan hakijamäärät 10-kertaistuvat.
– Maksatukset viivästynevät väkisinkin. Yritämme kyllä koko ajan keksiä keinoja, miten liiton puolelta tuetaan kassaa, ja kuinka työttömyyskassa saa koulutetuksi sinne lisää väkeä.
”Jos yritykset eivät pysy pystyssä, ei ole töitäkään meidän jäsenillemme.”
Työnantajaliitto Majoitus- ja ravintolapalvelut MaRa on vaatinut valtiolta tukea palvelualan yrityksille – entäpä mitä vaativat valtiolta alan työntekijät? Rönni-Sällinen painottaa, että PAM on ollut tukemassa MaRan vaatimuksia.
– Jos yritykset eivät pysy pystyssä, ei ole töitäkään meidän jäsenillemme. Siinä mielessä huoli on yhteinen.
Rönni-Sällisen mielestä valtion pitäisi ainakin turvata työttömyyskassojen rahoitus todella hankalassa tilanteessa. Hän pitää tärkeänä sitä, että omavastuuaika poistuu työttömyysturvasta, eli päiväraha alkaa juosta saman tien. Työttömyysturvan maksatus pitäisi nyt myös saada mahdollisimman yksinkertaiseksi.
– Mutta yritysten pitäminen pystyssä on tärkeää. Kun rajoitukset saadaan puretuksi ja ihmiset liikkeelle, pyörät voi saada pyörimään kohtuu nopeasti. Mutta vaikea on ennakoida, mitä vielä on tulossa ja miten pitkään kriisi kestää.
”Kaikki palvelualan työntekijät toivovat, että sairaat pysyvät kotona.”
PAMin puheenjohtaja toivoo, että kuluttajat tukisivat ravintola-alaa ja sen työntekijöitä käyttämällä niitä palveluita, joita on vielä saatavilla. Ja tämä on tärkeä viesti:
– Kaikki palvelualan työntekijät toivovat, että sairaat pysyvät kotona, eivätkä lähde asioimaan flunssaisena. Ja kun kriisi on ohi, toivottavasti ravintolapalveluita käytetään ahkerasti – ja toivottavasti mahdollisimman monella on niihin silloin vielä varaa, Annika Rönni-Sällinen huomauttaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.