Amnesty huolissaan maahantulorajoituksista – ”Pelkäämme muiden noudattavan Yhdysvaltain esimerkkiä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
No muslim ban - Helsinki speak out -mielenosoitus USAn presidentti Donald Trumpin maahantulokieltoa vastaan järjestettiin Narinkkatorilla Helsingissä 30. tammikuuta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin presidentin asetuksella voimaan saattama pakolaisten maahantulokielto saattaa levitä laajemmalle ja jäädä pysyväksi, pelkää ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn Britannian johtaja Kate Allen kutsui Independent-lehdelle antamassaan haastattelussa maahantulokieltoa kauhistuttavaksi.

– Elämme pahinta pakolaiskriisiä sitten toisen maailmansodan ja Yhdysvallat sulkee oviaan. Meidän täytyy puolustaa arvojamme, siksi vetoamme Britannian hallitusta tekemään kaikkensa päätöksen vastustamiseksi, Allen sanoi.

Trump totesi joulukuussa 2015 haluavansa pysäyttää täydellisesti muslimien maahanmuuton Yhdysvaltoihin. Hän lievensi kantaansa noustuaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi ja ryhtyi puhumaan maahantulijoiden äärimmäisen tiukoista ennakkotarkastuksista.

Viime perjantaina Trump keskeytti presidentin asetuksella pakolaisten vastaanoton Yhdysvaltoihin 120 päivän ajaksi. Samalla hän kielsi maahantulon Syyrian, Libyan, Irakin, Jemenin, Sudanin, Somalian ja Iranin kansalaisilta.

– Vaikka presidentti Trump on kutsunut rajoituksia väliaikaisiksi, pelkäämme, että niistä tulee pysyviä ja muut maat noudattavat Yhdysvaltain esimerkkiä, Kate Allen sanoi Independent-lehdelle.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Reince Priebus kertoi CBS Newsin Face the Nation -ohjelmassa sunnuntaina, että maahantulokieltoa saatetaan laajentaa.

Fillon: ”Olen poliittisen salamurhan uhri”

Kuva: Lehtikuva

Ranskassa konservatiivien presidenttiehdokas Francois Fillon jatkaa presidenttikisassa. Hänen spekuloitiin luopuvan kisasta paisuvan kohun takia. Fillonin epäillään maksaneen parlamentin avustajapalkkioita vaimolleen ja lapsilleen ilman perusteita.

Fillon vahvisti lehdistötilaisuudessa, että hänet on kutsuttu oikeuden kuultavaksi.

Fillon kiisti tehneensä mitään väärää. Hän sanoi perheenjäseniensä auttaneen häntä vastineeksi palkkioista.

Entinen pääministeri sanoi olevansa poliittisen salamurhan uhri.

– Alusta alkaen minua ei ole kohdeltu kuin ketä tahansa oikeusprosessin kohdetta, Fillon kritisoi.

– Eivätkä he tapa vain minua, vaan myös Ranskan presidentinvaalit.

Fillonia pidettiin vielä loppuvuodesta vaalien ennakkosuosikkina, mutta äärioikeiston Marine Le Pen ja keskustalainen Emmanuel Macron ovat nyt hänen edellään kyselyissä.

Joukkomurhaajan narinat eivät menneet läpi – Norjan valtio voitti

Kuva: Lehtikuva

Norjalaista joukkomurhaajaa Anders Behring Breivikiä ei ole kohdeltu epäinhimillisesti vankilassa, linjaa vetoomustuomioistuin. Oslon käräjäoikeus oli päätynyt erilaiseen tuomioon viime vuonna, ja Norjan valtio valitti asiasta.

– Breivik ei ole – eikä ole ollut – kidutuksen, epäinhimillisen toiminnan tai nöyryyttävän toiminnan kohteena, vetoomustuomioistuin linjasi.

Breivik aikoo valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen, kertoi hänen asianajajansa heti tuomion julistamisen jälkeen.

Käräjäoikeus katsoi viime vuoden huhtikuussa, että Breivikin kohtelussa on rikottu Euroopan ihmissoikeussopimuksen artiklaa, joka kieltää epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun.

Olen hyvin, hyvin helpottunut.

Breivik on valittanut muun muassa liian tiukasta eristyksestään ja kirjeenvaihdon rajoittamisesta.

Valtio on perustellut eristämistä sillä, että Breivik on erittäin vaarallinen vanki.

Breivik tappoi 77 ihmistä Oslossa ja Utöyan saarella kesällä 2011. Hänet tuomittiin 21 vuodeksi vankilaan seuraavana vuonna.

Joukkomurhan uhrien tukiryhmän edustaja ilahtui tuomioistuimen päätöksestä.

– Olen hyvin, hyvin helpottunut, sanoi Lisbeth Röydeland.

Röydeland sanoo olevansa henkisesti valmis siihen, että päätöksestä vielä valitetaan. Vielä ei tosin tiedetä, ottaako korkein oikeus asian käsittelyyn.

Huhumylly velloo Ranskassa: Miten käy Fillonin presidenttitien?

Kuva: Lehtikuva

Ranskassa presidenttiehdokas Francois Fillonia (kuvassa) ympäröivä kohu syvenee. Hän on perunut viime hetkellä osallistumisensa Pariisin maatalousmessuille, joilla presidenttiehdokkaat ovat perinteisesti näyttäytyneet.

Ranskalaislehti Journal du Dimanchen mukaan Fillon ja hänen vaimonsa on kutsuttu oikeuden kuultaviksi. Aiheena on tutkinta, jossa selvitetään, maksoiko Fillon perusteettomasti parlamentin avustajapalkkioita vaimolleen.

Fillon pitää iltapäivällä tiedotustilaisuuden.

Ranskassa huhumylly sai lisää kierroksia tiedosta, että Fillon olisi tavannut Alain Juppen. Joidenkin tietojen mukaan Juppe olisi mukana tiedotustilaisuudessa. Hän sijoittui toiseksi tasavaltalaisten presidenttiehdokasäänestyksessä. Hän on tosin aiemmin sanonut, ettei suostu olemaan ”b-suunnitelma”, jos Fillon jättää presidenttikampanjansa kesken. Asiasta kertoo France24.com.

AP: Trump poistamassa Irakin maahantulokieltoasetuksesta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Andrew Caballero-Reynolds
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapuu puhumaan kongressiin 1. maaliskuuta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suunnittelee uutta maahantuloasetusta, jossa Irak poistetaan maahantulokieltolistalta, kertoo uutistoimisto AP lähteisiinsä vedoten.

Viranomaislähteiden mukaan aikeet ovat seurausta puolustusministeriön ja ulkoministeriön painostuksesta.
Uuden asetuksen on tarkoitus korvata Trumpin aiempi maahantulokieltoasetus, jonka myötä maahantulo kiellettiin väliaikaisesti seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisilta.

Kielto koski alkujaan Irania, Irakia, Jemeniä, Syyriaa, Libyaa, Somaliaa ja Sudania. AP:n lähteiden mukaan listalla ennestään olleet kuusi muuta maata pysyvät maahantulokiellon piirissä. Kielto on voimassa 90 päivää.

Uusi asetus sisältää myös muita muutoksia verrattuna edelliseen. Lähteiden mukaan asetus ei esimerkiksi enää sisältäisi määräämättömäksi ajaksi annettua maahantulokieltoa syyrialaispakolaisille. Sen sijaan syyrialaispakolaisilta olisi nyt estetty maahanpääsy 120 päiväksi kuten muiltakin pakolaisilta.

Trumpin on määrä allekirjoittaa uusi asetus lähipäivinä.

Trump allekirjoitti alkuperäisen maahantulokieltoasetuksen tammikuussa. Liittovaltion tuomari kuitenkin jäädytti kiellon, ja valitustuomioistuin piti aluetuomarin päätöksen voimassa.

Keskustelua aiheesta

Vahingonlaukauksia Hollanden puheen aikana – kaksi haavoittui

Kuva: Lehtikuva-AFP

Ranskassa poliisin tarkka-ampuja on avannut vahingossa tulen presidentti Francois Hollanden puheen aikana, kertovat uutistoimisto AP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kaksi haavoittui lievästi.

AP:n haastatteleman ranskalaisviranomaisen mukaan vahinko tapahtui, kun Hollande oli vihkimässä käyttöön uutta nopea junalinjaa Villognonissa läntisessä Charenten maakunnassa.

BBC:n lainaamien paikallisten tiedotusvälineiden mukaan toinen haavoittuneista sai osuman nilkkaansa ja toinen sääreensä. Laukaukset keskeyttivät puheen joksikin aikaa, mutta paniikkia ei syntynyt.

Haavoittuneista toinen on töissä paikallisessa hotellissa ja toinen on rautateiden huoltoyhtiön työntekijä.