Ulkomaat
31.1.2017 11:19 ・ Päivitetty: 31.1.2017 11:19
Maahantulokiellon uhri: ”Virkailija sanoi, että sinulla on kaksi vaihtoehtoa”
Kun Sara Yarjani ojensi passinsa maahantulovirkailijalle Los Angelesin lentokentällä, hän oletti, että muodollisuudet hoituvat sujuvasti kuten aiemmin. Sen sijaan, 23 tuntia myöhemmin, Yarjani käännytettiin pois Yhdysvalloista.
Presidentti Donald Trump oli määrännyt maahantulokiellon seitsemän muslimimaan kansalaisille. 35-vuotiaasta iranilaisesta jatko-opiskelijasta tuli ensimmäisiä kieltoa seuranneen kaaoksen uhreja. Wienissä vakituisesti asuva Yarjani opiskelee terveysalaa San Diegon pohjoispuolella.
Yarjanin koettelemus alkoi perjantai-iltana pian lentokoneen laskeutumisen jälkeen. Yarjani oli ollut lomalla Kanadassa ja matkustanut sieltä Itävaltaan, josta hän oli palaamassa Yhdysvaltoihin. Hän ei ollut kuullut Trumpin määräyksestä.
– En odottanut, että minut pysäytettäisiin, Yarjani kertoi puhelimitse Wienistä.
– Aiemmin maahan tullessani minua oli kohdeltu todella hyvin ja olin päässyt tullin läpi muutamassa minuutissa.
Maahantulovirkailija otti hänen passinsa ja ohjasi odotusalueelle. Siellä käskyjä latelevat naisvirkailijat tekivät Yarjanille turvatarkastuksen tämän seistessä kädet ojennettuina seinää vasten.
Yarjanin mukaan noin neljän tunnin odottelun ja kuulustelun jälkeen virkailija käski hänen allekirjoittaa lomakkeen, jossa hän suostuu käännytykseen. Virkailija väitti, ettei Yarjanin opiskelijaviisumi olisi enää voimassa.
– Virkailija sanoi, että sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Joko tottelet ja suostut lähtemään vapaaehtoisesti tai sinut karkotetaan väkisin, jolloin saat yhdestä viiteen vuotta tai jopa kauemmin voimassaolevan maahantulokiellon Yhdysvaltoihin.
Kun kaksi aseistautunutta virkailijaa saattoi Yarjanin lennolle takaisin Europpaan, hän luki puhelimesta Yhdysvaltain liittovaltion tuomarin myöntämästä hätäluvasta maahan saapumiseen. Hän huomautti asiasta, mutta virkailija vain käski jatkaa kävelemistä.
Yarjanin mukaan hänen oppilaitoksensa on suhtautunut tilanteeseen ymmärtävästi. Myös kansalaisoikeuksia puolustavan ACLU:n asianajajat ovat tarjonneet apuaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.