Ulkomaat
14.6.2017 05:43 ・ Päivitetty: 14.6.2017 05:43
Amnesty: Myanmarin armeija syyllistynyt sotarikoksiin – lähes 100 000 paennut kodeistaan
Myanmarin armeija on syyllistynyt sotarikoksiin ja muihin humanitaarisen oikeuden loukkauksiin, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportissaan.
Järjestö tarkasteli Myanmarin armeijan toimintaa lähellä Kiinan rajaa sijaitsevissa Kachinin ja Shanin osavaltioissa, missä taistelut useiden aseistautuneiden ryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä leimahtivat uudestaan viime elokuussa.
Armeija on Amnestyn mukaan syyllistynyt muun muassa mielivaltaisiin teloituksiin ja kidutukseen. Lisäksi se on tulittanut siviilikyliä ja rajoittanut siviilien liikkumista sekä humanitaarisen avun pääsyä alueelle.
Myös aseistautuneet etniset ryhmät ovat Amnestyn mukaan syyllistyneen konfliktissa vakaviin loukkauksiin siviilejä kohtaan, joskin pienemmässä mittakaavassa kuin armeija.
Aseistettujen ryhmittymien raportoidaan kaapanneen siviilejä, joita on epäilty ryhmien kilpailijoiden tukijoiksi ja pakottaneen siviilejä taistelijoiksi riveihinsä. Lisäksi ryhmät ovat pakottaneet alueen asukkaita maksamaan niille ”veroja”.
Amnesty vaatii konfliktin kaikkia osapuolia suojelemaan siviilejä.
Myanmarin pohjoisosan taisteluiden ja ihmisoikeusloukkausten takia yli 98 000 siviiliä on joutunut jättämään kotinsa.
Lisää aiheesta
Amnesty vaatii konfliktin kaikkia osapuolia suojelemaan siviilejä ja Myanmarin hallitusta lopettamaan välittömästi liikkumiskiellot, jotka haittaavat humanitaarista työtä alueella.
Amnestyn raportissa todetaan, että etnisten vähemmistöjen kohtelu Kiinan rajalla muistuttaa enemmän julkisuutta saanutta rohingya-muslimiväestön tilannetta toisaalla maassa.
– Kansainvälinen yhteisö tuntee rohingya-vähemmistön kohtaaman vastenmielisen väkivallan Myanmarin Rakhinen osavaltiossa, mutta Kachinin ja Shanin osavaltioissa on nähtävissä samanlaista järkyttävää armeijan muihin etnisiin vähemmistöihin kohdistamaa kohtelua, sanoo Amnestyn vanhempi kriisinhallintaneuvonantaja Matthew Wells.
Amnesty perustaa raporttinsa Kachinin ja Shanin ihmisoikeustilanteesta siviilien, silminnäkijöiden, avustustyöntekijöiden ja paikallisjohtajien haastatteluihin, jotka tehtiin maalis-toukokuussa konfliktialueen kylissä sekä pakolaisleireillä. Haastatteluja tehtiin yli 140.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.