Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Andersson pettyi: “Tässä nyt oli kuitenkin pöydällä esitys, joka olisi tarkoittanut palkkaohjelmaa koko julkiselle sektorille”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoo, ettei yllättynyt siitä, että Tehyä ja Superia edustava Sote ry hylkäsi sovittelulautakunnan antaman sovintoesityksen kunta-alan työehtokiistassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Ei ehkä sinänsä, ovathan puheet olleet aika kovia, hän toteaa.

Siihen, ymmärtääkö ministeri Tehyn ja Superin ratkaisun, hän toteaa, että kyseessä on järjestöjen oma asia. Hän sanoo olevansa omalta osaltaan pettynyt siihen, että ratkaisua ei saatu aikaiseksi.

– Tässä nyt oli kuitenkin pöydällä esitys, joka olisi tarkoittanut palkkaohjelmaa koko julkiselle sektorille, mitä mekin olemme pitäneet vasemmistoliitossa hyvin tärkeänä. Mutta toki ratkaisuja saadaan siinä vaiheessa, kun kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Eli nyt tämä prosessi sitten muodossa tai toisessa jatkuu.

Nyt näyttää siltä, että kunta-alan työehtokiistaa saatetaan ratkoa vielä syksylläkin.

Tehyn ja Superin hallinnot päättivät kokouksissaan samalla joukkoirtisanoutumisen toteuttamisesta aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu, kuitenkin viimeistään 1.1.2023 hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen, ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua.

Työriidan pitkittyminen tarkoittaa Anderssonin mukaan yhteiskunnan kannalta epävarmuutta.

– Sehän tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollossa joudutaan varautumaan siihen, että työtaistelutoimet voivat olla käynnissä muodossa tai toisessa vielä hyvin pitkään. Se on varmasti myöskin alan ammattilaisille aika vaikea paikka.

Työmarkkinakeskustelu käynee kuumana myös ensi kevään eduskuntavaalien alla.

– Poliittisesti tämä tarkoittaa sitä, että keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollosta jatkuvat ja esimerkiksi keskustelu siitä miten hoitajapula kytkeytyy nyt näihin ratkaisuihin, joita on pöydällä ja mikä on päättäjien vastuu ja mistä vastaavat työmarkkinaosapuolet, Andersson pohtii.

Mitä valtion nyt pitäisi tehdä?

– Itse odotan kyllä nyt ensin tietoa siitä, mitä työmarkkinaosapuolet tästä ajattelevat ja mitä ratkaisuja he ovat tekemässä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE