Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Anderssonin salaperäinen hanke selvisi – budjetti 25 000 euroa

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Europarlamentaarikko Li Andersson (vas.).

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Li Andersson oli kutsunut tänään aamupäivällä mediaa koolle Kultuuritehdas Korjaamolle Helsingissä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tilaisuutta oli mainostettu saatteella, jonka mukaan Andersson kertoo uusista kotimaan suunnitelmistaan.

Andersson kertoi tilaisuudessauudesta Käänne-nimisestä festivaalista, joka järjestetään Korjaamolla tammikuussa.

Kyseessä on politiikan ja taiteen festivaali. Sen sanotaan kutsuvan ”kaikkia mukaan rakentamaan kestävää, solidaarista ja valoisampaa tulevaisuutta”.

Tapahtuman taustalla on Andersson sekä joukko suomalaisia politiikan, talouden, taiteen ja kulttuurin toimijoita. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Tiedotteen mukaan ajatus koota yhteen ihmisiä ja liikkeitä, jotka haluavat toimia ”vastavoimana näköalattomalle ja eriarvoisuutta kasvattavalle politiikalle”.

Tapahtumasta on määrä tulla vuosittainen. Korjaamon tilaisuuteen mahtuu kerrallaan 370 ihmistä, mutta festivaalin kasvaessa, paikka saattaa muuttua.

Ensimmäisen tapahtuman puhujiksi on kiinnitetty muun muassa yhdysvaltalainen taloustieteen professori Clara Mattei, englantilainen taloustieteilijä ja kirjailija Grace Blakeley, ukrainalainen taloustieteilijä ja kirjailija Yuliya Yurchenko sekä Koneen hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin, akatemiatutkija Timo Miettinen ja entinen pääministeri ja puhemies Matti Vanhanen (kesk).

TIEDOSTUSTILAISUUDESSA Andersson kyseli, missä ovat foorumit Suomessa, jossa voitaisiin yhdessä keskustella, mikä on maamme tulevaisuuden suunta tai idea.

Luonnollisesti vastauksena hän tarjosi tammikuista festivaaliaan.

– Käänne-festivaalin yhtenä tavoitteena on luoda ensimmäistä kertaa Suomeen ainutlaatuinen paikka, missä me voimme tuoda erilaisia yhteiskunnallisia liikkeitä, keskustelijoita ja poliittisia toimijoita yhteen.

Anderssonin mukaan tarkoitus on synnyttää uusia avauksia ja ideoita yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin. Nykykeskustelusta puuttuu visioita.

– Käänne-festivaalisssa on myös kyse uusista aloitteista, siinä on kyse kulttuuri- ja taidepolitiikasta, kansainvälisestä solidaarisuudesta, aloitteista kuten työajan lyhentämisestä mutta myös uudentyyppisistä kasvumalleista.

Hän toivoo, että festivaalista muodostuu ajan myötä aidosti kansainvälinen tapahtuma.

ANDERSSON sanoi medialle, että Käänne ei ole minkään puolueen tapahtuma.

– Tämä on yhteiskunnallinen, poliittinen festivaali, mutta tämä ei ole ikään kuin puoluepoliittinen tapahtuma.

Kysyttäessä tapahtuman rahoituksesta Andersson kertoo, että pääosin tapahtumaa on rakennettu vapaaehtoisvoimin. Päärahoitus tulee kuitenkin Anderssonin meppinä saamista viestintärahoista.

Yksi puhujista on pyytänyt pienen puhujapalkkion.

Media kysyi Anderssonilta – huomauttaen, että Suomessa on jo monenlaisia keskustelutapahtumia kuten kesäinen SuomiAreena – ovatko ne epäonnistuneet tuomaan uusia keskusteluavauksia.

– Minun mielestäni kyllä, kuului vastaus.

DEMOKRAATILLE Andersson kertoi mediatilaisuuden jälkeen, että tapahtuman budjetti on 25 000 euron paikkeilla. Pääosuus summasta katetaan Anderssonin viestintärahoista.

Andersson ei paljastanut, onko vasemmistoliiton nykyisellä puheenjohtajalla Minja Koskelalla roolia tapahtumassa.

– Tämä ei ole vain yhden puolueen puhujien tapahtuma.

Kysyttäessä, tuleeko muiden puolueiden puheenjohtajia mukaan, Andersson vastaa, että se jää nähtäväksi.

Apulaispormestari, pormestariehdokas Paavo Arhinmäki (vas.) pitää Käänteessä kylttityöpajaa.

Andersson sanoi, että hänelle henkilökohtaisesti Käänne on tärkein poliittinen projekti Suomessa tulevien vuosien aikana. Herääkin kysymys, voiko päätellä, ettei hän ole tulevissa eduskuntavaaleissa ehdolla.

– Pidän sitä hyvin epätodennäköisenä. Minua inspiroi tällä hetkellä olla mukana tekemässä tällaista Suomeen. Minä koen, että minulla on myös annettavaa nyt. Europarlamentin kautta luo myös kontakteja muualle Eurooppaan ja pystyy vähän seuraamaan muualla käytävää keskustelua. Siksikin koen, että tässä roolissa, missä nyt olen, voi toimia myöskin vähän linkkinä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE